Από το χαλί στα… πέδιλα του σκι- Όλα τα δώρα που έχει προσφέρει ο Ερντογάν στους Έλληνες Πρωθυπουργούς

45 mins read

✍️ ο Θανάσης Χιούσης

Μια από τις καθιερωμένες συνήθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συναντήσεις του με Έλληνες πρωθυπουργούς είναι τα δώρα.

Διάφορα μικρά ή μεγάλα αντικείμενα, τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρει σε Έλληνες πρωθυπουργούς και τα οποία καλούνται να διαδραματίσουν τον δικό τους μικρό ρόλο επισφραγίζοντας τις καλές σχέσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και προσωπικό επίπεδο μεταξύ των δύο ηγετών. Δώρα με μεγάλο ή μικρότερο συμβολισμό, ως μια κίνηση καλής θελήσεως αλλά κυρίως ως αναμνηστικό της επίμαχης συνάντησης στον ιστορικό ρου. Αποτελεί πλέον ένα άτυπο έθιμο, στο οποίο ο Τούρκος φαίνεται να παραμένει πιστός, καθώς έχει προσφέρει δώρα σε όλους τους απερχόμενους πρωθυπουργούς της Ελλάδας.

Έτσι, λοιπόν, έγινε και στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, όπου οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν συμβολικά δώρα, με τον Ερντογάν να ανταμείβει την καλή φιλοξενία που του επεφύλαξε ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και να περνάει τα δικά του μηνύματα.

Τα δώρα του Ερντογάν

Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισφράγισαν τα δώρα που αντάλλαξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι δύο πολιτικοί έκαναν δώρο, ο ένας στον άλλο, από ένα βιβλίο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα βιβλίο με όλες τις διπλωματικές ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας απέναντι στο Παλαιστινιακό και στη λύση του. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δώρισε στον Τούρκο πρόεδρο ένα βιβλίο με όλες τις προσπάθειες και τα έργα που έχουν γίνει για την αναστήλωση των οθωμανικών μνημείων που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Δύο διαφορετικά βιβλία με μοναδικούς συμβολισμούς το καθένα.
Η απονομή δώρων, ωστόσο, από τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Αντ’ αυτού, φαίνεται να αποτελεί αγαπημένη του συνήθεια, μια πάγια κίνηση καλής θελήσεως και επαλήθευση μιας θετικής συνάντησης ή διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο.

Η γραβάτα στον Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατά την περίοδο 2015 -2019.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2015, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δωρίσει στον Α. Τσίπρα μια γραβάτα. Ο Α. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν, φέρεται να είχε δηλώσει πως θα τη φορέσει όταν θα πάνε μαζί στην Κύπρο, μετά την επίλυση του Κυπριακού.
Έναν χρόνο αργότερα δε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρωτάει τον Αλέξη Τσίπρα κατά την υποδοχή του: «Γραβάτα;», εννοώντας γιατί δεν φορούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας το δώρο που του είχε κάνει, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντάει κατά τον ίδιο τρόπο που είχε απαντήσει και στην Άγκυρα: «Ναι, αλλά την επόμενη φορά…Εάν λύσουμε το κυπριακό».

Το στιγμιότυπο σε βίντεο:

Οι δύο επόμενες συναντήσεις, ωστόσο, θα πραγματοποιούνταν με αμφίδρομες επισκέψεις στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 στην Αθήνα και στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 στην Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση των δύο πλευρών για διάλογο και εξομάλυνση των σχέσεων.

Το κομπολόι στον Σαμαρά

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς διατηρούσε πάντα και συνεχίζει να διατηρεί πάγιες θέσεις σε σχέση με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, εκφράζοντας την επιφυλακτικότητα του στις διπλωματικές τακτικές της γείτονος, έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Ρετζέπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός.

Η σημαντικότερη από αυτές έγινε στις 4 Μαρτίου του 2013 στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει τότε συνολικά 25 οικονομικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς (τουρισμός, αθλητισμός κ.α.), δεν υπήρξε, ωστόσο, κάποια πρόοδος όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές στα εθνικά θέματα. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ρετζέπ Ερντογάν απλά τόνισαν την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων.
Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι ευχές για την καλύτερη σχέση και συνεννόηση των Ελλάδας και Τουρκίας. Σε μια φιλική κίνηση, μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δώρισε στην Έλληνα πρωθυπυργό, Αντώνη Σαμαρά, ένα κομπολόι.
Το δώρο αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η οποία αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χάρισε και ένα από τα δικά του κομπολόγια και στον Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, επιβεβαιώνοντας τις καλές προσωπικές σχέσεις τους.

Τα πέδιλα του σκι στον Παπανδρέου

Το δόγμα της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που υπηρέτησε ο ως υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, θέλησε να το συνεχίσει και όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2009. Ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία, επισκέφθηκε, ωστόσο την γειτονική χώρα στο πλαίσιο διαφόρων διοργανώσεων τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2011.

Συγκεκριμένα, εκείνο τον Ιανουάριο φορώντας το γαλάζιο κασκόλ των χειμερινών πανεπιστημιακών αγώνων ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε από κοινού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στάδιο «Cemal Gürsel» στο Ερζερούμ, το οποίο θα φιλοξενούσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 2020. Ο Ερντογάν, ως καλός οικοδεσπότης, αμέσως μετά τις ομιλίες που εκφώνησαν, προσέφερε ορισμένα συμβολικά δώρα, όπως μπουφάν και πέδιλα του σκι στον Γιώργο Παπανδρέου.
Και τα δύο δώρα προς τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν συλλεκτικά καθώς αναγραφόταν η ημερομηνία για το μεγάλο αθλητικό γεγονός που θα φιλοξενούσε η γειτονική χώρα.

Το χαλί στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Καραμανλής και Ερντογάν διατηρούν μια μακροχρόνια φιλία εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από φιλία τους, όμως, οι δύο τους συνδέονται και με μια κουμπαριά. Στις 11 Ιουλίου 2004, ο Κώστας Καραμανλής γίνεται κουμπάρος στο γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε με δηλώσεις του το γεγονός ως «συνάντηση πολιτισμών», ενώ ο Κώστας Καραμανλής είχε πει: «Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Τον Μάιο του 2004, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα ως πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στις 6 και 7 Μαΐου, ο -τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Εμινέ. Το πρωθυπουργικό ζεύγος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και την Νατάσα Παζαΐτη, στους οποίους δώρισε ένα χαλί.

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία από το 1959. Η επίσημη διήρκησε συνολικά 3 ημέρες.
Στην κοινή συνέντευξη του ο Κ. Καραμανλής δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θέτοντας επί τάπητος την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προ την Ένωση.

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα