η Τζώρτζια Τριανταφυλλίδη
«Πάρε τη λέξη μου, δώσ’ μου το χέρι σου!», όπως το έθεσε ο Ανδρέας Εμπειρίκος ή πως να κρεμάσουμε τις λέξεις;
Να τις κρεμάσουμε να μη σημαίνουν τίποτα. Ή έστω να αλλάξουν σημασία όπως εμάς μας βολεύει.
Ήταν Μάιος του 2016 όταν ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καταδίκαζε τη λέξη «πρίγκηπας» και «πριγκίπισσα». Γιατί οι γονείς, ειδικά έξω από το σχολείο να αποκαλούν έτσι τα παιδιά τους; Μήπως κάτι φιλοβασιλικό κρύβεται πίσω από όλο αυτό; Να απαγορέψουμε τη λέξη. Λες και όσοι προσφωνήσαμε έτσι τα παιδιά μας νοσταλγούμε τον βασιλιά…
Στα σκαριά μάλιστα υπήρχε ο λεγόμενος «Κώδικας», του τότε υπουργού όπου υπογραμμίζονταν σαφώς ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν -και βεβαίως να προσφωνούν αναλόγως- τα παιδιά τους ως «πριγκίπισσες» ή «βασιλόπουλα».
Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ: Στα σχολεία απαγορεύεται να λες τα παιδιά «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο»
Ο Χριστός όμως. Επειδή η ιστορία ξαναγράφεται και επαναλαμβάνεται, μία νέα λέξη έρχεται σήμερα να ταράξει το σύμπαν. Η λέξη «μπάτσος».
Αυτή τη φορά, ο Θάνος Πλεύρης από τη Νέα Δημοκρατία απειλεί να την βάλει στη μαύρη λίστα. Όποιος χρησιμοποιεί δημοσίως τη λέξη «μπάτσος», θα πρέπει να συλλαμβάνεται επί τόπου και να οδηγείται με χειροπέδες στο αυτόφωρο. Ή τουλάχιστον έτσι δήλωσε πως θα εισηγηθεί.
Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί δικηγόρο pic.twitter.com/tJTzQnMRGo
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) August 20, 2024
Η λέξη μπάτσος για όποιον τη χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει έναν αστυνομικό, σημαίνει απλά κάτι υποτιμητικό. Δηλαδή στην αργκό τη χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε κάποιον, λόγου χάρη: «μας την έπεσαν οι μπάτσοι». Άλλοτε συναντάται στο πασίγνωστο σύνθημα: κενό, γουρούνια, δολοφόνοι.
Ποιο έργο θα δεις στο σινεμά; Το «Ο πρωτάρης κάτι και η τροτέζα».
Ποιο βιβλίο είναι το αγαπημένο σου; Το «Ο μικρός κάτι».
Φταίνε οι λέξεις;
Μπορεί ένας πρίγκηπας να είναι μπάτσος και ένας μπάτσος πρίγκηπας;
Κάποτε έπαιζε πολύ το Νταλάρας. Φόβος και τρόμος. Με τη γνωστή ιστορία του Πανούση.
Αύριο, θα μας ενοχλεί η λέξη όργανο όταν συνοδεύει τον αστυνομικό. Αύριο, θα μας ενοχλεί η λέξη αλήτες όταν θα συνοδεύει τον δημοσιογράφο.
Η αλήθεια όμως είναι πως οι λέξεις δεν φταίνε.