«Αυστηρές κυρώσεις εδώ και τώρα στην Τουρκία. Το ΕΚ έκανε το καθήκον του. Τώρα είναι η σειρά της Συνόδου Κορυφής»

28 mins read

Πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 631 ψήφων υπέρ, και μόλις 3 κατά, υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια.

Για πρώτη φορά δε, υιοθετήθηκε τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών με πρωτοβουλία των κκ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά, απαιτώντας από το Συμβούλιο «αυστηρές κυρώσεις» ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η τροπολογία αυτή στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει ταχθεί εδώ και καιρό ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας και τη Κύπρου, ζητώντας επιτακτικά συγκεκριμένες δράσεις από πλευράς της ΕΕ.

Οι νέες παράνομες ενέργειας της Τουρκίας στα Βαρώσια και οι προκλητικές πανηγυρικές εκδηλώσεις  που τις συνόδευσαν, προφανώς και δεν αποτέλεσαν μεμονωμένη ενέργεια, αλλά συνέχιση μίας καλά σχεδιασμένης και συνεχιζόμενης στρατηγικής της Τουρκίας με αποκλειστικό στόχο να δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα και μάλιστα σε πολλαπλά «μέτωπα» σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Δυστυχώς, αυτοί οι στόχοι μέχρι στιγμής επιτυγχάνονται. Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα και συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο και όλες τις προτροπές και συστάσεις που διατυπώνονται από πολλά κράτη και οργανισμούς.

Η στρατηγική της είναι απλή. Προσπαθεί συνεχώς να κερδίζει χρόνο, υπαναχωρεί όταν αντιλαμβάνεται τον πιθανό κίνδυνο κυρώσεων και κατόπιν συνεχίζει να προκαλεί, να ανοίγει νέα «μέτωπα» και να δημιουργεί καινούργια τετελεσμένα.

Αυτές της οι ενέργειες θα έλεγε κανείς ότι στρέφονται κατάφορα ενάντια σε κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η στρατηγική της στάση στρέφεται και προς την ίδια την Ε.Ε. στο σύνολό της, σε μία προσπάθεια από τη μία να πλήξει το κύρος και την ισχύ της και από την άλλη, αμφισβητώντας τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ, να κάνει επίδειξη ισχύος. Ο Ερντογάν επιχειρεί έτσι να αναδειχθεί  σε ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Η Ε.Ε έδωσε στην Τουρκία πολλές ευκαιρίες προκειμένου να συνετιστεί και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, βάζοντας ένα τέλος στον προκλητικό της κατήφορο. Δυστυχώς αποφάσεις όπως αυτές της Συνόδου Κορυφής, εκλήφθηκαν προφανώς από τον Ερντογάν απλά ως αδυναμία και νωθρότητα. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ανεκτικότητα της ΕΕ και προχώρησε σε νέες απαράδεκτες, προκλητικές ενέργειες, όπως στα Βαρώσια.

Στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προκλήσεις στα Βαρώσια αναδείχθηκαν και τονίστηκαν αυτές οι παράμετροι, ώστε να ληφθούν από την Ευρώπη πιο τολμηρές, ξεκάθαρες και γενναίες αποφάσεις που να στέλνουν σαφές και αποφασιστικό μήνυμα στην Άγκυρα.

Η ΕΕ είναι πλέον πιο έμπειρη και ώριμη από ποτέ σε ότι αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας και δεν θα πρέπει να επιτρέψει να ξεγελασθεί για μία ακόμη φορά από τα διφορούμενα μηνύματα, που εκπέμπει η Άγκυρα και τη διγλωσσία Ερντογάν.

Ενόψει λοιπόν της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, η ΕΕ οφείλει να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα, που θα αναχαιτίσουν τις αναθεωρητικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και θα βάλουν ένα οριστικό τέλος στις προκλητικές ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας. Έτσι, θα εκπέμψει παράλληλα ένα μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας απέναντι στον αποσταθεροποιητικό παράγοντα, που ονομάζεται Τουρκία, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, η οποία αναμένει να διαπιστώσει έμπρακτα την αποφασιστικότητα και την ισχύ της ΕΕ.

Με το πρόσφατο ψήφισμά του για τα Βαρώσια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε το καθήκον του, ζητώντας αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εδώ και τώρα. Τώρα είναι η σειρά της Συνόδου Κορυφής.

* Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Facebook Comments