ΑρχικήΜε ΆποψηCity Plaza, κράτος δικαίου και η ντροπή του Σύριζα...

City Plaza, κράτος δικαίου και η ντροπή του Σύριζα…

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του City Plaza στην Αχαρνών, που τελούσε υπό κατάληψη, για τρία χρόνια, με την ανοχή της πολιτείας, μέχρι τις 10 Ιουλίου 2019.

Η ιστορία της ιδιοκτήτριας κ. Παπαχελά είναι ενδεικτική της ελληνικής κακοδαιμονίας. Η οικονομική κρίση του 2010 τη χτύπησε διπλά. Πρώτον, γιατί ο ενοικιαστής ξενοδόχος σταμάτησε να την πληρώνει και δεύτερον, γιατί οι φόροι στην ακίνητη περιουσία δεκαπλασιάστηκαν.

Πάνω σε αυτή την καταστροφή, ήρθε η κατάληψη των “αλληλέγγυων” των προσφύγων το 2016. Στις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες της, τόσο προς τους καταληψίες όσο και προς τις αρχές, η ιδιοκτήτρια αντιμετώπισε τον προπηλακισμό και την αδιαφορία.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948 (στην οποία υποτίθεται ορκίζονται οι απανταχού αριστεροί, δικαιωματιστές και φιλεύσπλαχνοι…), στο άρθρο 17 ξεκαθαρίζει ότι: “1. Κάθε άτομο μόνο του ή μαζί με άλλους έχει δικαίωμα στην ιδιοκτησία. 2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.”

Είναι γνωστή η σχέση ιδιοκτησίας και ελευθερίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι ελεύθερα είναι τα καθεστώτα που σέβονται την ιδιοκτησία. Και κάμπτουν το εν λόγω δικαίωμα μόνο κατ’ εξαίρεση, για την εξυπηρέτηση ύψιστου δημοσίου συμφέροντος και, πάντα, με αποζημίωση του θιγόμενου.

Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη στην Αχαρνών, όπου κάποιοι επέβαλαν ετσιθελικά, με την αποτρόπαια ανοχή του κράτους, την παραβίαση ενός ανθρώπινου δικαιώματος. Η ανοχή του Σύριζα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κατάληψη έληξε από μόνη της, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, από τον φόβο ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα ήταν τόσο αδιάφορη. Πράγματι, από τότε μέχρι σήμερα, πάμπολλα κτήρια απελευθερώθηκαν χάρη στην ενεργοποίηση των αρχών που, επιτέλους, κάνουν το καθήκον τους.

Και κάτι τελευταίο: στο Πάντειο, όπου υπηρετώ ως καθηγητής από το 2012, η φοιτητική εστία τελούσε υπό κατάληψη για 25 χρόνια, μέχρι το 2012. Για 25 χρόνια οι πένοντες φοιτητές του Παντείου από την επαρχία στερούνταν στέγασης, εξαιτίας της ιδεοληψίας κάποιων και της ανοχής και της αδιαφορίας του κράτους. Όταν ανακαταλήφθηκε από τους 2-3 (!) καταληψίες της, βρέθηκε σε ελεεινή κατάσταση και παραμένει κατεστραμμένη μέχρι σήμερα.

*Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής, ΝΔ