Έρχονται τα «Μολοτώφεια 2022»

21 mins read

Μια ολόκληρη εβδομάδα κλειστό θα παραμείνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπως ενημερώνει με σχετικό e-mail η πρυτανεία. Το γεγονός, είναι εν πολλοίς αναμενόμενο αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πρυτανικές αρχές δεν βρίσκουν σημαντικό, το να εξηγήσουν το λόγο για μια τέτοια απόφαση.

Είναι αυτονόητος.

Ο εορτασμός της ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου, καθιερώθηκε μέσα στο κλίμα ασυδοσίας της μεταπολίτευσης, ως μια γιορτή των αναρχομπάχαλων. Με το πέρασμα των ετών, οι «μπαχαλοεορτασμοί» διευρύνθηκαν. Πλέον μπαίνουν οι βάσεις για μια μακρά εορταστική περίοδο, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί «Ετήσια γιορτή μολότοφ 2022» η «Μολοτώφεια 2022»..

Πιθανώς η Πρυτανεία θέλει να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Κλειδώνει λοιπόν το Ο.Π.Α. σε μια λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Με τη στάση της, αποδέχεται πως είναι ανήμπορη μπροστά στους μπαχαλάκηδες. Κυρίως όμως εξευτελίζει την Κυβέρνηση, καθώς καθιστά εμφανές πως δεν πιστεύει ότι το νεοσύστατο σώμα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μπορεί να προστατέψει το ίδρυμα και τους σπουδαστές.

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά στους πολίτες «νόμο και τάξη». Οι Υπουργοί της δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι πασχίζουν να υλοποιήσουν τη δέσμευση. Ενδεχομένως να κάνουν κάποια δειλά βήματα, αλλά κυρίως διαχειρίζονται την κατάσταση με τη λογική της «ελεγχόμενης εκτόνωσης». Όπως δηλαδή δίδαξε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο τριήμερο πλιάτσικο που ακολούθησε τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Αν όμως οι ψηφοφόροι θέλανε Παυλόπουλο, θα ψήφιζαν άλλο κόμμα.

Οι πολίτες ωστόσο δεν αντέχουν άλλο. Ψήφισαν μαζικά το κόμμα που υποσχέθηκε ότι θα βάλει μια τάξη και φέρουν βαρέως το ότι η ΝΔ δεν παίρνει πιο σκληροπυρηνικά μέτρα και διστάζει να εφαρμόσει το νόμο. Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση ότι οικτρές μειοψηφίες κανονίζουν τις ζώνες τους. Συνέβη και προχθές, την ημέρα της «μεγάλης απεργίας».

Μια χούφτα «ξεδοντιασμένοι» συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και η πόλη παρέλυσε. Η Κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει το νόμο, τον οποίο η ίδια ψήφισε και έτσι τα περισσότερα μέσα μεταφοράς διέκοψαν τη λειτουργία τους. Παρ´ οτι ο νέος νόμος προβλέπει την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών. Η Κυβέρνηση εποπτεύει εκ του μακρόθεν την κατάσταση, βασιζόμενη στη λογική της «μη σύγκρουσης». Οποίος κινείται με τσαμπουκά, κερδίζει.

Η απογοήτευση των ίδιων της των ψηφοφόρων θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ στις προσεχείς κάλπες, αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι αγόρασαν «νόμο και τάξη» αλλά στην πορεία τους βγήκε «φόβος για τις αντιδράσεις».

Οι ίδιοι οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, διεκδικούσαν «παιδεία» εκτός από ψωμί και ελευθερία. Και παιδεία δεν νοείται ούτε με αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες, ούτε με τον φερετζέ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ούτε φυσικά με κλειστά ιδρύματα.

Και για να προλάβω όσους σχολαστικούς θεωρήσουν ότι είναι υπερβολή να μιλάμε για μια εβδομάδα με κλειστό το Ο.Π.Α. (ενώ θα είναι κλειστό μόνο τέσσερις ημέρες) ένα σωστό κράτος-μπάχαλο που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα επιπλήξει όσους «κάνουν γέφυρα» μεταξύ των «Μολοτωφειων 2022» και του επερχόμενου ΣουΚου.

Facebook Comments