ΑρχικήΜε ΆποψηΓια τον Ελπιδοφόρο και για να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε…

Για τον Ελπιδοφόρο και για να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε…

Επειδή πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, καλό είναι να θυμηθούμε ποιος είναι ο Ελπιδοφόρος, για να μην παρασυρόμαστε από εύκολες κορώνες και να μην οδηγούμαστε σε αδιέξοδες συγκρούσεις. Οι αγώνες που έχει δώσει για την αναγνώριση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι γνωστοί σε όλους. Και όσοι αντιλαμβάνονται το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί από τη μια το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την άλλη η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής γνωρίζουν καλά ότι ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου απαιτεί την τήρηση πολύ λεπτών ισορροπιών.

Flash back: Όταν έφτασε στην Αμερική, ο Ελπιδοφόρος βρήκε τον Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero να έχει σταματήσει, καθώς δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια σε δωρεές των ομογενών για την ανάγερσή του είχαν… εξαφανιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ετοιμαζόταν να πάρει πίσω τον χώρο του Αγίου Νικολάου από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των ιερέων είχε ναυαγήσει και η προοπτική της οικονομικής καταστροφής αυτών και των οικογενειών τους έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Το κολλέγιο της Εκκλησίας Holy College Holy Cross στη Βοστώνη όχι μόνο αντιμετώπιζε οικονομική καταστροφή, αλλά είχε ειδοποιηθεί ότι λόγω της ακαδημαϊκής ανεπάρκειας, θα έχανε την ισοτιμία του.

Μέσα σε ένα χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος ανέστησε τον Άγιο Νικόλαο καταφέρνοντας να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα, 55 εκατομμύρια δολλάρια, εν μέσω πανδημίας το 2020. Επανασχεδίασε το συνταξιοδοτικό των ιερέων καθιστώντας το βιώσιμο. Άλλαξε τη διοίκηση του HC/HC το οποίο πρόσφατα εξασφάλισε πλέον την ισοτιμία του. Εκσυγχρόνισε την διοίκηση της Αρχιεπισκοπής φέροντας επαγγελματικά στελέχη, και επέβαλε την διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Η εξωστρέφεια του Ελπιδοφόρου φάνηκε από την πρώτη στιγμή και σίγουρα κάποιους τους ενόχλησε. Περπάτησε στους δρόμους της Νέας Υόρκης κρατώντας την επιγραφή Black Lives Matter, έχοντας μάλιστα πλάι του τον Eric Adams, τον Αφροαμερικανό πολιτικό που θα εκλεγεί και τυπικά δήμαρχος Νέας Υόρκης σε ένα μήνα. Επέβαλε μέτρα προστασίας ιερέων και πιστών στις εκκλησίες στη διάρκεια της πανδημίας, αδιανόητα σε άλλους. Στα social media έβγαλε video για τη σημασία της μάσκας και του εμβολίου ως απόδειξη της χριστιανικής αγάπης προς τον πλησίον. Και εσχάτως ανακοίνωσε πως η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική – αντίθετα με κάποια δόγματα – δεν θα δίνει γραπτές εξαιρέσεις ως δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε τέτοια αίσθηση που έφερε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία πρώτο θέμα στον Αμερικανικό τύπο ως παράδειγμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, οργάνωσε λαμπρό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση (αν και πολλοί συμμετέχοντες ήσαν παρόντες με video λόγω της πανδημίας), με αποκλειστικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Biden, του αρχηγού της πλειοψηφίας της Γερουσίας Schumer και πλήθους κορυφαίων ομογενών, πολιτικών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών. Και εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσκάλεσε και φιλοξένησε με χαρά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη ο οποίος μίλησε για την Τουρκική εισβολή και κατοχή.

Η παρουσία του Ελπιδοφόρου στην Αμερική είναι κεφάλαιο για τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα οι νέοι βλέπουν μια Εκκλησία στην οποία είναι υπερήφανοι να δηλώνουν ότι ανήκουν. Και μια τέτοια Ελληνορθόδοξη Εκκλησία θα είναι ο ισχυρός σύμμαχος της Αθήνας και της Λευκωσίας στους δύσκολους μήνες και χρόνια που έρχονται. Πέρα από πρόχειρες εντυπώσεις και επιπόλαια συμπεράσματα που δημιουργεί η αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών.