Η δυστυχία του να είσαι ευπαθής

28 mins read

Σκέψου να είσαι 25 χρόνων με καρδιακή ανεπάρκεια. Είσαι απομονωμένος στο σπίτι σου, αποφεύγεις οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, γιατί ξέρεις ότι αν μολυνθείς θα μπλέξεις άσχημα. Αλλά κανείς δεν ασχολείται μαζί σου. 
Δεν ξέρεις πότε θα εμβολιαστείς και με ποιο εμβόλιο, σε ποια κατηγορία των ευπαθών ομάδων θα ενταχθείς – στην υψηλής προτεραιότητας, στη μεσαία ή στη χαμηλή. Δεν ξέρεις τίποτα παρά μόνο ότι έχεις σοβαρό πρόβλημα υγείας και καθημερινά παλεύεις με αυτό.
Σκέψου να είσαι καρκινοπαθής και να τα έχεις καταφέρει μετά από χρόνια ταλαιπωρίας με βαριές θεραπείες που σε εξουθένωσαν. Λόγω αυτής της περιπέτειας είσαι ευπαθής και πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις το εμβόλιο αλλά δεν έχεις κάποιο νέο. Ακούς συνεχώς ειδήσεις και τους ειδικούς αλλά άκρη δεν βγάζεις.
Σκέψου να κάνεις τώρα ανοσοκαταστολή. Δύσκολα πράγματα. Ο γιατρός σου έχει πει να διακόψεις τη θεραπεία για να ανέβουν τα λευκά σου μέχρι να κάνεις το εμβόλιο αλλά δεν ξέρεις πότε θα κάνεις το εμβόλιο και πόσο θα αντέξεις χωρίς θεραπεία.
Στη δική μου περίπτωση, η μείωση, ούτε καν διακοπή, της θεραπείας δεν πήγε καλά. Και τώρα θα πρέπει να ξεκινήσω νέα θεραπεία χωρίς να έχω κάνει το εμβόλιο που μετά μάλλον δεν θα μπορώ να το κάνω γιατί θα είναι μεγάλο το ρίσκο βάσει της αγωγής που θα ακολουθώ.
Επειδή το διακύβευμα για μένα είναι αν περπατάω ή δεν περπατάω, δεν μπορώ να περιμένω άλλο οπότε είπα το ναι στη γιατρό μου, για να προχωρήσουμε. Εξάλλου, και η ίδια δεν είχε άποψη για το τι πρέπει να κάνω. Πώς να είχε, αφού δεν ξέρει τίποτα παραπάνω από μένα σε σχέση με τους εμβολιασμούς των ευπαθών.
Το ίδιο έκανε μια γνωστή μου, η  Άννα, με βαρύτερο νευρολογικό πρόβλημα από μένα που την παρακολουθούν στο ίδιο νοσοκομείο. Ξεκίνησε ήδη μια πολύ βαριά ανοσοθεραπεία γιατί δεν είχε άλλα περιθώρια να περιμένει το εμβόλιο.
Ποιος θα ασχοληθεί με μένα ή με την Άννα; Δεν ζητάει κανείς να πάμε σε εξατομικευμένες προσεγγίσεις – θα ήταν αδύνατο. Ας πάμε όμως στα βασικά. Να υπάρξει κάποιος προγραμματισμός, να ξέρουν οι άνθρωποι που παλεύουν με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πότε θα έρθει η σειρά τους, για να βρουν την υπομονή και το κουράγιο να περιμένουν, για να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους όσο χρειάζεται.
Η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος συνδέεται ευθέως με την θνητότητα από Covid-19. Γι αυτό και οι ευπαθείς ομάδες θεωρούνται μαζί με τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πανδημία που συγκλονίζει τον πλανήτη.
Στο σημείο αυτό σταματούν οι βεβαιότητες για τους ευπαθείς.
Ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί κανένα πρόγραμμα καταγραφής τους και καθορισμού προτεραιοτήτων στον εμβολιασμό τους. Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα ούτε διασφάλιση της δυνατότητας να επιλέξουν εμβόλιο, αφού δεν είναι κατάλληλα για όλους όλοι οι τύποι.
Υπάρχουν δοκιμασμένοι τρόποι ορθολογικού σχεδιασμού και ακριβούς καταγραφής των κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των ευπαθέστερων ανάμεσα στους ευπαθείς και επομένως τον καθορισμό σειράς προτεραιότητας. Στο εξωτερικό υπάρχουν μοντέλα συγκρότησης βάσης δεδομένων με την υιοθέτηση αυστηρών κλινικών δεδομένων. Είναι, άραγε, τόσο δύσκολο να μεταφέρουμε εδώ καλές πρακτικές που ήδη ισχύουν έξω;
Και υπάρχουν σημαντικά ζητήματα βιοηθικής που δεν συζητιούνται καν: Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης από Covid-19. Αλλά ένας παχύσαρκος μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις παθολογικής κατάστασης). Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ομάδα υψηλού κινδύνου; Και τι πρέπει να ισχύσει για έναν χρόνιο καπνιστή;
Οι συζητήσεις για το δικαίωμα στη διαδήλωση ή για το συνωστισμό στην Ικαρία είναι συζητήσεις μεταξύ υγιών και εμβολιασμένων. Ένας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και προστέθηκε στις αγωνίες του η απειλή Covid-19 δεν μπορεί να παρακολουθήσει τέτοια debate.
Με καθυστέρηση έστω, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το λάθος στην Ικαρία και ευτυχώς. Ας σκεφτούν και στην Κουμουνδούρου μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διαδηλώσεις. Οι αντιδράσεις ακόμη και στο χειρότερο νομοσχέδιο δεν αποτελούν δικαιολογία για τη δημιουργία συνθηκών υπερμετάδοσης. Όχι για μένα. Ούτε για την Άννα. Και για άλλους πολλούς που δεν τους ξέρω αλλά είναι σαν να τους ξέρω.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα