ΑρχικήΜε ΆποψηΗ εξωτερική πολιτική μας βασίζεται στην ανάσχεση

Η εξωτερική πολιτική μας βασίζεται στην ανάσχεση

Τα ελληνοτουρκικά μετά από μία εξαιρετικά ολιγοήμερη παύση επέστρεψαν πάλι στο προσκήνιο με παραβιάσεις, υπερπτήσεις, δηλώσεις και με προκλήσεις σχετικές με τη Κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν λίγες εβδομάδες στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός αποχώρησε καταγγέλλοντας την Ελλάδα για τη συμπεριφορά της.

Η νευρική στάση της Τουρκίας απέναντι μας εκπορεύεται από μια ελληνική εξωτερική πολιτική που κάνει επιτυχημένες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις ανάσχεσης της τουρκικής διεκδικητικότητας.

Παραχώρηση συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, κοινά γυμνάσια με ΗΠΑ και ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, πρόσκληση Χαφτάρ στην Ελλάδα, συμφωνία για τον EastMed ,επιστολή ΗΠΑ προς τη χώρα μας με ουσιαστικές δεσμεύσεις υποστήριξης και συζήτηση περί κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα.

Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η εκ μέρους μας απόκρουση της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο που είχε ως ιθύνοντα και κινητήριο μοχλό την Τουρκία.

Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα, ισχυρίζομαι ότι ίσως ένα σημαντικό τμήμα της ιεραρχίας του Υπουργείου Εξωτερικών χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει καλύτερα την αλλαγή στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική.

Η άποψη μου προέρχεται και από την παρακολούθηση πριν την υγειονομική κρίση ορισμένων εκδηλώσεων με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά.

Στα πάνελ συμμετείχαν και πρέσβεις όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ ,της Τουρκίας μαζί με πολύ υψηλόβαθμα στελέχη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις ήταν ουσιαστικές και με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι ξένοι εξηγούσαν περίτεχνα τις θέσεις των κυβερνήσεών τους ,αλλά με εξαιρετική σαφήνεια

Παραθέτω ορισμένα σημεία και παράλληλα προσθέτω σε παρένθεση τη δική μου αποκωδικοποίηση.

Πρέσβης Τουρκίας: «Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι στην ύπαρξη ελεύθερων θαλάσσιων διαδρόμων και ελεύθερων θαλάσσιων ζωνών όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους τρίτους και τον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τους αεροδιαδρόμους, τους θέλουμε ανοιχτούς. Δεν θα δεχτούμε την εθνικοποίηση ή την οικειοποίηση της ανοιχτής θάλασσας ή των διεθνών ουρανών που είναι γύρω μας»(Τι είπε απλά; Ότι διεκδικούν σύμφωνα πάντα με τη δική τους ερμηνεία τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο Αιγαίο)».

Πρέσβης ΗΠΑ: «Και οι σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στον αγωγό IGB με τη Βουλγαρία, του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, της ολοκλήρωσης του αγωγού TAP και οι συζητήσεις για τον αγωγό EastMed κυριολεκτικά επανεξετάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και αυξάνουν το ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Επίσης βοηθά δραματικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανεξαρτησίας των ευρωπαίων συμμάχων μας».(Τι είπε απλά; Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απεξαρτητοποιηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια).

Πρέσβης Ισραήλ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι παράγων, δε μπορούν να οδηγούν από το πίσω κάθισμα και δε μπορούν να έχουν αντιπροσώπους. Κανείς δεν θα δεχόταν να αναθέτουν την εξουσία σε μία τρίτη χώρα και αυτό είναι το κλειδί για τη σταθερότητα».(Τι είπε απλά; Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν ως αντιπρόσωπο π.χ. στο συριακό πρόβλημα τη Τουρκία).

Οι δικοί μας εκπρόσωποι από την άλλη πλευρά έκαναν συνήθως μια άνευρη και επίπεδη εισήγηση ενώπιον εκπροσώπων κρατών, οι οποίοι αντιλαμβάνοντο πλήρως τον διεθνή ρόλο των χωρών τους. Έκαναν συνεχείς αναφορές στο διεθνές δίκαιο, στην ανάγκη για δίκαιη λύση του Κυπριακού και στο δίκαιο των θαλασσών. Ως εκπροσώπους να σημειώσω ότι δεν εννοώ πολιτικούς, αλλά υψηλόβαθμους εν ενεργεία και επί τιμή διπλωμάτες.

Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι πρέπει να διακατεχόμαστε από κάποιον μικρομεγαλισμό, αλλά σεβόμενος τόσο τις γνώσεις όσο και την εμπειρία των διπλωματών μας, τολμώ να τονίσω ότι αυτό απέχει πολύ από μια άνευρη δημόσια παρουσίαση των θέσεων της χώρας μας.

Σε τελική ανάλυση, αλλαγή νοοτροπίας όλων όσοι έχουν θεσμικό ρόλο απαιτεί η συμμετοχή σε μία ενεργητική εξωτερική ανασχετικά πολιτική της χώρας.

Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων