ΑρχικήΜε ΆποψηΗ Γκρέτα προειδοποιεί αλλά το σημαντικό είναι οι αποζημιώσεις και τα ρουσφέτια

Η Γκρέτα προειδοποιεί αλλά το σημαντικό είναι οι αποζημιώσεις και τα ρουσφέτια

Χθες συνέβη κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον στην Ευρωβουλή που κανονικά θα πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον της γερασμένης “γηραιάς” ηπείρου.

Η δεκαεξάχρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ ένα κορίτσι από τη Σουηδία που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ βρέθηκε στο Στρασβούργο για να κινητοποιήσει τους Ευρωβουλευτές σχετικά με το σοβαρότερο ζήτημα που απειλεί τον πλανήτη μας. Την ίδια ώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο συζητούν για μια ακόμη φορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, μιας ιστορίας που επανέρχεται κυκλικά σαν τη φιλοσοφική λίθο που θα λύσει μαγικά τα προβλήματά μας ενώ σταθερά στο μενού βρίσκονται τα σκάνδαλα, θέμα με το οποίο οι Έλληνες βουλευτές βγάζουν τα απωθημένα τους παριστάνοντας τους δικαστές. Ουδείς ασχολείται με το θέμα που απασχολεί τη μικρή Γκρέτα.

«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ, είμαι 16 χρονών, είμαι από τη Σουηδία και θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να δράσετε σαν να καιγόταν το σπίτι σας». Αυτά ήταν τα λόγια του μικρού κοριτσιού που σε μερικούς μήνες κατόρθωσε να κινητοποιήσει ολόκληρο τον πλανήτη προκειμένου να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή. Τον Αύγουστο του 2018 αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο εναντίον της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σαν αποτέλεσμα της επιμονής της στις 15 Μαρτίου του 2019, 1,4 εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον πλανήτη ακολούθησαν το παράδειγμά της και διαμαρτυρήθηκαν για τις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η Γκρέτα έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Όπως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλαδή.

Καταλαβαίνω ότι όλοι αντιμετωπίζετε με συμπάθεια τη δράση του νεαρού κοριτσιού αλλά δεν αρκεί. Ο πλανήτης μας καταστρέφεται παρά τα όσα λέει ο Τράμπ ή οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (που επιμένουν ότι η υπόθεση κλιματική αλλαγή είναι μια διεθνής σκευωρία). Η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να μας απασχολεί κατά προτεραιότητα. Σε κάποιες χώρες έχει αρχίσει να αποτελεί το κεντρικό θέμα της ατζέντας. Έστω ένα από τα κεντρικά.

Στην Ελλάδα πάλι, δεν μας αφορά καθόλου. Ακόμη και οι σποραδικές αναφορές στην κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζονται με μειδίαμα και ύφος “πάμε στα σοβαρά τώρα”. Τα σοβαρά είναι η μικροπολιτική, η σπίλωση των αντιπάλων, τα “σκάνδαλα” και ο (αυτό)θαυμασμός του εκάστοτε χαρισματικού ηγέτη.

Φταίμε και ‘μεις οι δημοσιογράφοι. Οι αναφορές μας στο θέμα είναι σπάνιες. Το θέμα δεν “πουλάει” όσο ο Πετσίτης, η Novartis ή το σε ποιό κόμμα θα ενταχθεί κάποιο ιστορικό στέλεχος της αριστεράς. Το στριμώχνουμε στα “διεθνή” παραληρώντας προηγουμένως στον απύθμενο επαρχιωτισμό μας.

«Πολλοί από μας που μας αφορά το κλίμα, δεν επιτρέπεται να ψηφίσουμε και δεν είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε τις αποφάσεις», είπε η Γκρέτα στην ομιλία της ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. «Σας ζητώ να ξυπνήσετε και να κάνετε τις αλλαγές που απαιτούνται. Το να βάλετε τα δυνατά σας δεν είναι αρκετό πλέον. Πρέπει να κάνουμε αυτό που φαίνεται αδύνατο. Είναι εντάξει αν αρνηθείτε να με ακούσετε. Άλλωστε, είμαι μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία. Αλλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε τους επιστήμονες ή τα εκατομμύρια μαθητές που φωνάζουν για το δικαίωμά τους στο μέλλον. Σας εκλιπαρώ, μην αποτύχετε σε αυτό», συνέχισε την ομιλία της.

Σ’ έναν μήνα ξεκινά ένας μεγάλος εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα. Εκλογές που αφορούν στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας, στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο. `Μη σκέφτεστε ότι η ψήφος σας δεν είναι ικανή να αλλάξει τίποτε. Εδώ μια νεαρή μαθήτρια κινητοποίησε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μη σπαταλήσετε την ψήφο σας εντυπωσιασμένοι από υποσχέσεις που κατά βάθος γνωρίζετε ότι δεν θα υλοποιηθούν. Μη βασιστείτε στα ρουσφέτια που θα τάξουν. Τι να το κάνετε άλλωστε το ρουσφέτι ή το λεφτόδεντρο, σ’ έναν κόσμο που δεν θα μπορείτε να ζήσετε;

Η συγκλονιστική ομιλία της