ΑρχικήΜε ΆποψηΗ γαλλική προεδρία και η Ελλάδα

Η γαλλική προεδρία και η Ελλάδα

Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας στην Β1 περιφέρεια Αθηνών και Προέδρου της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε επισήμως η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε μία περίοδο στενής και παραγωγής συνεργασίας με τη Γαλλία, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας; Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως κάθε φορά που ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. αναλαμβάνει την προεδρία τη διατηρεί για έξι μήνες. Πρόκειται, επομένως, για ένα ιδιαίτερα σύντομο αλλά συχνά πυκνό πολιτικών εξελίξεων διάστημα. Πρακτικά, η προεδρεύουσα χώρα ορίζει, κυρίως, την ατζέντα των συζητήσεων που εξελίσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

 

Η Γαλλία δια του Προέδρου Μακρόν έχει παρουσιάσει τις προτεραιότητές της και τα θέματα που θα θέσει στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Αυτές είναι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και η ψηφιακή μετάβαση. Και τα δύο σκέλη της γαλλικής πρότασης αφορούν άμεσα τη χώρα μας. 

 

Όσον αφορά το πρώτο, αυτό της ευρωπαϊκής άμυνας. Θυμάμαι να συζητείται το θέμα χρόνια. Ήμουν νέος και γέρασα που λέμε συχνά. Μολαταύτα, παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόταγμα για όλους εμάς που θεωρούμε τους εαυτούς μας αυθεντικούς Ευρωπαϊστές. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, η Γαλλία παραμένει ως η μοναδική πυρηνική δύναμη με αξιόλογες στρατιωτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου αποτελεί τη φυσική επιλογή να ηγηθεί μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, κάτι που έχει επαναλάβει ξανά και ξανά ο Πρόεδρος Μακρόν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη Ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, εναέριων και θαλάσσιων. Σε μία περίοδο τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων και προκλητικότητας εκ μέρους των γειτόνων μας, η Ελλάδα επιθυμεί την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας στο επόμενο στάδιο. 

 

Δεν είναι, όμως, μονάχα η εξ ανατολών απειλή. Το μεταναστευτικό ζήτημα, επίσης, εντάσσεται και στο πεδίο της ασφάλειας και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.. Η Ελλάδα ως χώρα – υποδοχής των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων επιθυμεί τη δραστική αναδιαμόρφωση των κανόνων που διέπουν το Άσυλο και οι θέσεις της βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε σύμπνοια με τις γαλλικές πολιτικές για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Αυτές μπορούν να συνοψιστούν στην ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη, φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και αναλογική μετεγκατάσταση των δικαιούχων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη. Η διελκυστίνδα με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεχίζεται αλλά η γαλλική προεδρία μπορεί να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις προς τη λογική των προτάσεων της ελληνικής και μεσογειακής πλευράς.

 

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί μία κατά κάποιον τρόπο απαισιόδοξη νότα. Εκ της συγκυρίας η γαλλική προεδρία συμπίπτει με της γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αρκετά πυκνοί εξελίξεων, καθώς οι εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες της Γαλλίας θα «παγώσουν» τις εξελίξεις ευρωπαϊκά. Ας ελπίσουμε πως το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αλλά και η πορεία των πάντα μακρόχρονων αλλά συχνά κρίσιμων ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων θα ευνοήσουν τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας.