/

"Καμπανάκι" Λιαργκόβα: Να μειωθούν άμεσα οι φόροι

9 mins read

Την ανάγκη άμεσης αλλαγής του μίγματος της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ο κ. Λιαργκόβας έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας στο 20%, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον φόρο στις επιχειρήσεις. Το κόστος της μείωσης αυτής, όπως εξήγησε, εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, και θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το «συμμάζεμα του κράτους»-χωρίς απολύσεις- και την επιτάχυνση πρωτοβουλιών όπως η επισκόπηση των δαπανών, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κ.ά.
«Κρούοντας» τον κώδωνα του κινδύνου για τους νωχελικούς, όπως ανέφερε, ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το δημογραφικό ζήτημα και τη συνέχιση της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), ο κ. Λιαργκόβας υποστήριξε ότι για να ανακάμψει η χώρα και η οικονομία χρειάζεται να μειωθούν οι στόχοι για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και η φορολογία, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά θα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα