Κορωνο – πάρτι γιατί μπορούν

34 mins read

Τι περίμεναν δηλαδή στην Κυβέρνηση; Ότι αίφνης το σύνολο της κοινωνίας θα φερόταν υπεύθυνα; Ότι θα άκουγε τις συστάσεις των ειδικών και θα παραμέριζε προσωπικά η ομαδικά συμφέροντα; Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό ούτε στις χώρες που θαυμάζουμε για την πειθαρχία τους.

Τα όρια μεταξύ της επιβολής του νόμου και της κατάχρησης εξουσίας είναι ιδιαίτερα λεπτά. Η ελληνική κοινωνία έχοντας πρόσφατα ιστορικά προηγούμενα αυταρχισμού, δείχνει σε μεγάλο βαθμό ανοχή ακόμη και σε ασύδοτες ενέργειες. Οι Κυβερνήσεις διαχρονικά φοβήθηκαν να επιβάλλουν το νόμο ή τον εφάρμοσαν αποσπασματικά. Η σημερινή Κυβέρνηση, φοβούμενη να μην ταυτιστεί με «δεξιές» αυταρχικές πρακτικές, ανέχεται προκλητικές συμπεριφορές με το επιχείρημα της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης. Θα έπρεπε ωστόσο να προβλέψει ότι όταν ξεκινήσει το γαϊτανάκι των εξαιρέσεων είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσει.

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες όλης της χώρας με τα παράνομα πάρτι είναι μια καλή απόδειξη ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Βασίζεται περισσότερο στην λογική και στην καλή θέληση της πλειοψηφίας αλλά η ατολμία της με τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ζηλωτών της θρησκείας, με τους μαγαζάτορες που βάζουν το μικρό κέρδος τους πάνω από το δημόσιο συμφέρον και εν γενεί με όσους οργανωμένα καταπατούν τους νόμους και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία, έχει συνέπειες.

Κυρίως διότι οι πράξεις αυτές κλιμακώνονται. Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε με μικροσυγκεντρώσεις έξω από νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ για να καταλήξει πριν την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αυτή την στρατιωτικού τύπου επίδειξη δύναμης στο Σύνταγμα. Δεν είναι πιθανό να σταματήσει. Το αντίθετο μάλιστα. Χθες έδωσε στη δημοσιότητα σποτάκι με το οποίο προκλητικά απαντά «ξύδι» σε όσους αντέδρασαν στην ανεύθυνη πρωτοβουλία του. Υποστήριξε ότι τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά οι φωτογραφίες στα πλαγιά της «πίστας» έδειχναν συνωστισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι υστερεί σε μαχητικότητα, δεν κράτησε τις αποστάσεις ούτε για τις κάμερες στη δίκη του συγκέντρωση το απόγευμα της Δευτέρας. Αυτοί που καλούν σε συγκέντρωση κατά του εμβολίου, του 5G και των μασκών, δεν αναμένεται να τηρήσουν επίσης κανένα μέτρο. Άλλωστε αυτοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτε απ´ όσα η Κυβέρνηση υποστηρίζει για τον ιό.

Οι «πιστοί» που επιχείρησαν να ξεγελάσουν την αστυνομία παίζοντας κρυφτό με τη θεία κοινωνία , ήταν αναμενόμενο ότι θα έκαναν περιφορά του επιταφίου. Οι Ρομά που ξεκίνησαν με διευρυμένα οικογενειακά γλέντια οδηγήθηκαν σε δημιουργία αυτοσχέδιων πριβέ σκυλάδικων. Οι μαγαζάτορες που σκαρφίζονται τα take away ποτά για να παρακάμψουν την απαγόρευση λειτουργίας τους, δεν αναμένεται να τηρήσουν τα προβλεπόμενα κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων. Αν ανοίγουν τώρα που απαγορεύεται, φανταστείτε τι θα κάνουν όταν επιτραπεί η λειτουργία τους.

Κάθε ένας από αυτούς έχει σκεφθεί μια δικαιολογία για τις πράξεις του. Οι λίγοι μαγαζάτορες που δεν τηρούν τους κανόνες, επικαλούνται την πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους. Οι συμμετέχοντες στα πάρτι, επικαλούνται ότι δεν αντέχουν άλλο κλεισμένοι μέσα. Τα πολιτικά κόμματα επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία. Οι παπάδες που αγνοούν ακόμη και τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου, διατρανώνουν ότι «η πίστις σώζει» και αναφέρουν ότι οι εκκλησίες δεν έκλεισαν ούτε στον πόλεμο.

Δεν περιμένει κανείς απ´ όλους τους πολίτες να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για το κοινό καλό ή ακόμη και για το καλό τους. Γι’ αυτό και το κράτος επιβάλλει διάφορες πολιτικές. Όπως η ζώνη ασφαλείας για παράδειγμα. Όταν όμως αρχίζει να κάνει τα στραβά μάτια, ανοίγει η όρεξη για μεγαλύτερη κατάχρηση της ανοχής.

Από την άλλη πλευρά, το κράτος έδειξε σε τυχαίες περιπτώσεις την αυστηρότητα του και καλά έκανε. Δεν μπορώ να σκεφθώ καμία δικαιολογία για τον συμπολίτη μας που πιάστηκε κυριολεκτικά με τη γίδα στην πλάτη (έστω στο πορτ μπαγκάζ) κατευθυνόμενος προς το χωριό του. Αυτός όμως και διάφοροι άλλοι που κλήθηκαν να υποστούν τις συνέπειες, είναι προφανές ότι θα νιώθουν αδικημένοι.

Οι πολίτες αντίθετα που υπέμειναν την καραντίνα και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα εξοργίζονται έτι περεταίρω από το γεγονός ότι στα ρεπορτάζ για τα πάρτι αναφέρεται πως δεν έγινε καμμία προσαγωγή. Δεν μάθαμε ούτε καν για τους μαγαζάτορες. Όπως δεν επεβλήθη κανένα πρόστιμο για τις συγκεντρώσεις, ενώ υπάρχει καθεστώς απαγόρευσης. Το αυστηρό ύφος του Χαρδαλιά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε και χθες. Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ότι δεν θα ανεχθούν αυτοσχέδια πάρτι, εκατοντάδες άτομα μαζεύτηκαν για αυτοσχέδια πάρτι.

Κατανοώ ότι σε γενικές γραμμές η Κυβέρνηση πέτυχε την τήρηση των μέτρων. Όμως είναι το είδος της απειλής τέτοιο που οι λίγες εξαιρέσεις μπορεί να έχουν δραματικά αποτελέσματα. Είναι κρίμα καθώς κερδίσαμε χρόνο, κερδίσαμε τις ζώνες συνανθρώπων μας και κατευθυνόμαστε προς μια καλή φαρμακευτική αγωγή να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα.

Πολύ περισσότερο θα είναι κρίμα αν χρειαστεί ξανά να υπακούσουμε σε ακραίους κανόνες, για το κοινό καλό, να μην τους τηρούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Επειδή μπορούν

 

Facebook Comments