ΑρχικήΜε ΆποψηΜαδουρο-κατάσταση

Μαδουρο-κατάσταση

Στη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το προεδρείο της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ και δεκάδες ξένους ευρωβουλευτές που συνεδρίασαν στην Αθήνα, δέχτηκε πολλά ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ Τσίπρα και Μαδούρο.
Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα στέκεται εμπόδιο στην υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την άμεση απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία και τη διενέργεια εκλογών στη Βενεζουέλα προκειμένου να απαλλαγεί ο λαός της από μία σκληρή δικτατορία και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας απομακρύνονται από αυτή με ρυθμό 2 εκατομμύρια τον χρόνο, ο ετήσιος πληθωρισμός υπολογίζεται από ορισμένους ειδικούς στα 10.000.000%, ενώ το καθεστώς αρνείται τη διεθνή βοήθεια για την κάλυψη βασικών αναγκών, θεωρώντας ότι αποτελεί μέρος ενός πραξικοπήματος σχεδιασμένο στο εξωτερικό.
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι θέσεις Τσίπρα που διευκολύνουν τον Μαδούρο αποτελούν προσβολή για τον λαό της Βενεζουέλας που υφίσταται μία σκληρή δικτατορία  αλλά και τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει γνωρίσει τι θα πει δικτατορία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη στάση του, αλλά δεν τις έλαβε.
Ανάλογες ερωτήσεις τέθηκαν στον κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά, από τα ξένα ΜΜΕ και επανέλαβε το σκεπτικό του.
Κατά την άποψή μου είμαστε αντιμέτωποι με μία μαδουρο-κατάσταση σε ό,τι αφορά τις επιλογές και τη μεθοδολογία της κυβέρνησης Τσίπρα στο συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα.
Πρώτον, ο κ. Τσίπρας είχε υιοθετήσει το πρότυπο Τσάβες-Μαδούρο όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Δεύτερον, είχε προβάλει την άποψη ότι το φθηνό πετρέλαιο και η οικονομική βοήθεια από την χρεοκοπημένη Βενεζουέλα θα χρηματοδοτούσαν τη ρήξη με την Ευρωζώνη το 2015.
Τρίτον, στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα και μεσάζοντες που συνδέονται με αυτά, έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο.
Τέταρτον, εάν κρίνουμε από τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά πάρε δώσε μεταξύ του καθεστώτος Μαδούρο και των Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ισπανία, είναι πολύ πιθανό να έχουν αναπτυχθεί και δεσμοί σκοτεινής ιδιοτέλειας.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Μαδουρο-κατάσταση που τόσο εντυπωσιάζει τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς θα συνεχιστεί.
*Ο Γιώργος  Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ.