Πρέπει να τελειώσουμε με τον παραλογισμό της «γκαζόζας»

21 mins read

Η νοσηρή εικόνα της σημερινής κυβέρνησης κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, που αναζητά adhoc πλειοψηφίες για να περάσει νομοσχέδια και τα φαινόμενα θεσμικού εκφυλισμού στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι οδηγεί σε παρακμή τον κοινοβουλευτισμό και τους πολίτες σε περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής.
Σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν με βάση άραγε τι; Την ώρα που οι ιδεολογίες έχουν σχεδόν εκλείψει, γεγονός που γίνεται σαφές και από τις πολλαπλές μεταγραφές βουλευτών, τα δύο μεγάλα κόμματα επιμένουν να εγκλωβίζουν τους πολίτες σε ψευδεπίγραφα διλήμματα, μόνο και μόνο για να ενισχύσουν τον δικομματισμό. Την ίδια ώρα, ο παραλογισμός της «γκαζόζας», των «κουραμπιέδων», των απειλών και των καταγγελιών για εκβιασμούς και χρηματισμούς από το βήμα της Βουλής, συνθέτουν ένα σκηνικό σαπίλας και υστεροβουλίας που δεν μπορεί να έχει καμιά χρησιμότητα για τον τόπο. Είναι πλέον σαφές ότι από την πολιτική σήμερα  λείπει  ο ορθολογισμός, η ψύχραιμη ματιά και η διακομματική συνεννόηση απέναντι στα μείζονα προβλήματα της χώρας.
Προβλήματα που γονατίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Τα κόκκινα δάνεια απειλούν να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα, ενώ η  ανεργία που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα και η χώρα βάλλεται από μια σειρά εξωτερικών απειλών. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να αντιληφθούμε ότι ο πραγματικός εχθρός είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η διαφθορά. Είναι τα σωρευμένα προβλήματα της Οικονομίας που οδηγούν καθημερινά στην εξαθλίωση το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, η μίζα, το πελατειακό κράτος και η αναξιοκρατία. Προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδα, σε άκρα και ακρότητες. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η μοναδική λύση για να δοθεί τέλος στα νοσηρά φαινόμενα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Η Ένωση Κεντρώων και εγώ προσωπικά δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα. Αντιθέτως, άφησα επιτυχημένη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαμόρφωση ενός νέου υγιούς πολιτικού συστήματος. Βασική επιδίωξή μου είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου κράτους που θα λειτουργεί για όλους και όχι μόνο για κομματικούς φίλους και συγγενείς. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για παλαιοκομματικές συμπεριφορές και ότι οι πολίτες δεν είναι ιθαγενείς για να τους τάζουμε καθρεφτάκια. Η τελευταία ευκαιρία της χώρας είναι με ευρύτερες συνεργασίες να εργαστούμε για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον ικανό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να δημιουργήσει κίνητρα για τη νέα γενιά και συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους. Δεν χρειάζεται παρά να μιλήσει κανείς με τους πολίτες για να διαπιστώσει την απογοήτευση και την οργή τους.
Ο παραλογισμός και μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποφασίζουν για το μέλλον μας.  
 *O Μάριος Γεωργιάδης είναι Αντιπρόεδρος Βουλής και Βουλευτής Α’ Αθήνας Ένωσης Κεντρώων.

Facebook Comments