Μετά τις εκλογές τι;

17 mins read

Μετά τις εκλογές τι; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Θα υπάρχει ο προοδευτικός χώρος; Ποιος θα είναι ο κυρίαρχος; Τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά; Πλήθος τέτοιων ερωτημάτων κυριαρχούν στις κουβέντες όσων έχουν το κουράγιο να σκέφτονται ακόμη το μέλλον της χώρας και να μην έχουν παραδοθεί στη μακαριότητα του «τίποτα δε γίνεται».

Την επομένη των εκλογών θα κυριαρχήσει το «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» καθώς η χώρα θα έχει κυβέρνηση με ορίζοντα εκλογικού κύκλου η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει σχηματιστεί από τη ΝΔ αυτοδύναμή ή με τη συνδρομή κάποιου μικρού κόμματος.

Ο έτερος πυλώνας στην εκλογική σκηνή θα είναι ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα που θα προσπαθήσει να αναδημιουργήσει ή δημιουργήσει.

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και η μεγέθυνση του ποσοστού του προήλθε από τη μετανάστευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στη δίνη της κρίσης έδωσαν απροϋπόθετα την ψήφο τους. Στο πέρασμα του χρόνου όμως φάνηκε η αναντιστοιχία εκλογικής βάσης και κομματικής ηγεσίας, η ηγετική ομάδα στο κόμμα είναι από το ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει, η δε κοινωνία το αντιλαμβάνεται ακόμη περισσότερο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η κατάρτιση ψηφοδελτίων σε δήμους και περιφέρειες είναι δύσκολη. Κοινωνικές συμμαχίες δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος να προκύψουν είναι αν οι ψηφοφόροι βρουν και κομματική έκφραση. Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να θεραπεύσει αυτή την κατάσταση σε πρώτο χρόνο διεύρυνε την κυβέρνηση με πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η διεύρυνση σε επίπεδο κόμματος απαιτεί πιο δύσκολο πολιτικό χειρισμό.

Η διεύρυνση αυτή έγινε με μεσαία στελέχη, ηλικιακά κυρίως της γενιάς του πρωθυπουργού, γεγονός που εξασφάλισε δύο οφέλη, τα στελέχη αυτά έχουν λιγότερες πολιτικές απαιτήσεις και αποσκευές, η δε ηλικία τους δίνει έκφραση σε μια γενιά ανθρώπων που στην κοινωνία και την αγορά έχουν ωριμάσει (οι 45άρηδες βρίσκονται  πλέον στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) αλλά στα κόμματα είναι μειοψηφία.

Εκτιμώ ότι η δεύτερη προσπάθεια διεύρυνσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα θα γίνει σε επίπεδο ψηφοδελτίων όπου είναι πιθανό τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν να εκλεγούν και στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα. Έτσι θα μπουν οι βάσεις για την κομματική αναδιάταξη, επανίδρυση ή ίδρυση.

Το τρένο της ομαλής διαδοχής των γενεών που χάθηκε στη Μεταπολίτευση θα μπει στις ράγες από τον πολιτικό που είναι συνομήλικος με τη Μεταπολίτευση και κάπως έτσι θα επανέλθουμε στην πολιτική κανονικότητα. Άλλωστε you only live once!

Η Μαρία Καρακλίουμη είναι πολιτική αναλύτρια, Rass

Facebook Comments

Τελευταία Νέα