ΑρχικήΜε Άποψη«Μυρίζουν» οι ψήφοι;

«Μυρίζουν» οι ψήφοι;

 

✍️ ο Μάνος Σιφονιός

 

Ενόψει ευρωεκλογών έγινε η συζήτηση για τις επιλογές των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών. Προσοχή: Δεν λέω των Σπαρτιατών, λέω των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών. Δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά αυτά τα δύο.

Όταν ο κ. Βούτσης το καλοκαίρι του 2016, έλεγε «στην Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» μιλώντας για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και αιτιολογώντας την θέση του στη λειτουργία της Βουλής των 300, μπορεί τεχνικά / κοινοβουλευτικά να ήταν σωστός, όμως συμβολικά ή/και πολιτικά υπέπιπτε σε λάθος. Αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή», η φράση έμεινε -όπως, το νόμιμο και ηθικό, το μαζί τα φάγαμε κλπ.- και φυσικά το αξιοποίησε η Νέα Δημοκρατία και ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ χώρος.

Είναι βέβαιο ότι οι ψήφοι των βουλευτών, έχουν μία βαρύτητα και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αφορούν δε νομοσχέδια, όχι αλλαγή πολιτικής πλεύσης, ιδεολογίας ή κάτι άλλο, έχουν όμως και μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα καθώς παραπέμπουν σε «νομιμοποίηση» (τονίζονται τα εισαγωγικά). Επίσης -για να μην υπερβάλουμε- μπορεί όλοι να συμφωνούν σε ένα εθνικό θέμα.

Από την άλλη, αλίμονο αν δεν θέλουμε οι ψηφοφόροι να προσαρμόζουν την ψήφο τους. Ευπρόσδεκτες προς όλα τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, οι ψήφοι που είχαν πάει σε προηγούμενες εκλογές σε Χρυσή Αυγή, Σπαρτιάτες και άλλα κόμματα που ενδεχομένως κινούνται στα άκρα. Και οι δηλώσεις ιδεοληπτικού χαρακτήρα για «καθαρότητα», είναι αχρείαστες. Δεν αποκλείουμε λεκτικά τους εν δυνάμει ψηφοφόρους μας. Όταν προϋπάρχουν κανακέματα και «κλείσιμο ματιού», προς συγκεκριμένες ομάδες, ίσως οι αντίπαλοι εξουσιοδοτούνται να το θίξουν.

Το θέμα τελικά είναι κυρίως επικοινωνιακό. Πως θα ειπωθεί δηλαδή έτσι ώστε η ένθεν κακείθεν καλοθελητές να μην το κάνουν σημαία για δήθεν δημοκρατική μειοδοσία

Επίσης ας μην μπερδεύουμε την ξεκάθαρη αλήθεια με τα politics. Αν ο Χ επικεφαλής ακραίου κόμματος, πει κάτι ηλίου φαεινότερο, δεν θα διαφωνήσουμε μαζί του, επειδή το είπε ο συγκεκριμένος. Μην χάνουμε το μέτρο. Αλλά κι εδώ είναι θέμα επικοινωνίας. Δεν θα πούμε ότι έχει δίκιο, αλλά μπορούμε να το επαναλάβουμε. Οι ηλίθιοι που θα πούνε ότι λέμε τα ίδια μαζί του, έτσι κι αλλιώς είναι αήττητοι.

Πολύ απλά, οι ψήφοι των βουλευτών μπορεί και να «μυρίζουν», οι ψήφοι των πολιτών όχι!

 

O Μάνος Σιφονιός είναι επικοινωνιολόγος- συγγραφέας