“Μύθοι και πραγματικότητες” για το Κίνημα Αλλαγής

38 mins read

Οδεύοντας προς τις εκλογές, η πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής αυξάνεται. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αλλά και διάφορα συστήματα εντός και εκτός της χώρας προσπαθούν να ξαναστήσουν ένα μεγάλο δικομματισμό με εργαλεία το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας και την προσέγγιση των κεντρώων και προοδευτικών ψηφοφόρων.
Σε αυτό το διπολικό σκηνικό, το Κίνημα Αλλαγής κάνει συστηματική προσπάθεια να διατυπώσει προγραμματικό λόγο και να αλλάξει τη συζήτηση. Όμως πρώτα απ’ όλα καλείται να αντέξει στην πίεση και να απαντήσει πειστικά σε μια σειρά από ερωτήματα, που επανέρχονται, άλλοτε καλόβουλα κι άλλοτε κακόβουλα στο δημόσιο διάλογο. Ας τα δούμε ένα-ένα:

  1. “Πίσω από το  ΚΙΝ.ΑΛ. κρύβεται το παλιό ΠΑΣΟΚ, πρώην στελέχη που κατηγορούνται για διαφθορά και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.”

Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε για πολλά χρόνια. Η προσφορά του είναι σπουδαία, αν τη συγκρίνει κανείς με όσα ζούμε από το 2004 και μετά, ενώ από το 2009 και μετά πλήρωσε τις αμαρτίες μιας ανεύθυνης κυβέρνησης Καραμανλή που χρέωσε τη χώρα για δύο γενιές. Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια έγιναν λάθη. Και προφανώς κάποιοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη που τους έδωσε ο λαός. Όμως πρώτοι εμείς τους στείλαμε στη Δικαιοσύνη, νομοθετήσαμε ενάντια στη διαφθορά και στο οικονομικό έγκλημα. Όσοι σήμερα βρίσκονται στην φυλακή ή στον εισαγγελέα, είναι εκεί εξαιτίας νόμων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ν.4022/2011 και του Εισαγγελέα Διαφθοράς που εμείς νομοθετήσαμε. Κι όσοι σήμερα βρίσκονται στο Κίνημα Αλλαγής είναι όσοι κρατούν ζωντανές τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη και δεν έχουν καμία σχέση με όσους τυχοδιωκτικά βρέθηκαν στην αγκαλια του ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα αξιώματα. 

  1. “Όπως φάνηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, το Κίνημα Αλλαγής ταυτίζεται πιο πολύ με τη Νέα Δημοκρατία παρά με το ΣΥΡΙΖΑ.”

Απάντηση: Αυτοί που άλλαξαν θέση είναι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της. Το Κίνημα Αλλαγής έμεινε πιστό στο πνεύμα και στο γράμμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και της στρατηγικής των κυβερνήσεων έκτοτε. Εξάλλου με τη Νέα Δημοκρατία μας χωρίζουν πολλά: δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της για την χρεοκοπία του 2009, πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου βρίσκονται στα σημερινά της ψηφοδέλτια, άλλοι συγκυβερνούν με τον κ. Τσίπρα, ενώ σε προγραμματικό επίπεδο εμείς δεν πιστεύουμε στη μαγική λύση ότι ξαφνικά θα “βρέξει δουλειές” επειδή θα γίνουν ξένες επενδύσεις, ούτε εργαλειοποιούμε το Σύνταγμα για μικροπολιτικούς λόγους. Πρώτοι εμείς οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και αυτό το πνεύμα υπηρετεί το “Σχέδιο Ελλάδα”.

  1. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα κεντροαριστερά, αφού ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει την εύνοια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έχει “μεταγράψει” πρ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν συνεργάζεται πια με τους ΑΝΕΛ”

Απάντηση: Μια διμερής συμφωνία δεν είναι μαγικό ραβδί που από βάτραχο σε κάνει πρίγκιπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε 4 χρόνια, χωρίς ιδεολογική συνοχή, με ένα ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα, με το οποίο σκηνοθέτησε την έξοδό του από την κυβέρνηση, μήπως και το διασώσει εκλογικά. Όσα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν για την καρέκλα και όχι για τις ιδέες τους. Αν το έκαναν για ιδεολογικούς λόγους θα είχαν κάτι να πουν για τη Μορια, τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ρεσάλτο στα ΜΜΕ και στη Δικαιοσύνη, τις ουρές της ελεημοσύνης, την κακή κατάσταση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς “συντρόφους” στο εξωτερικό. Νομίζουν ότι θα αναγεννήσουν τη σοσιαλδημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ. Πέφτουν έξω.

  1. “Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα γιατί να το ψηφίσω;”

Απάντηση: Αυτοί που πάνε να προκαταλάβουν την ψήφο των πολιτών το κάνουν εκ του πονηρού. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας και ακουμπάμε πάνω στις ανάγκες μιας Ελλάδας που θέλει να ξαναβρεί ηρεμία, συνοχή, εργασία, ασφάλεια, προκοπή. Όποιος αποδέχεται τις θέσεις μας, συζητάμε μαζί του. Όποιος προσπαθεί να λεηλατήσει το χώρο μας, μας βρίσκει απέναντι. Ο λαός δίνει την εντολή, όχι τα ΜΜΕ ή οι σπεκουλαδόροι.

  1. “Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε το Μνημόνιο, γιατί του ασκείται κριτική, όταν το ΠΑΣΟΚ έφερε πρώτο τα μνημόνια στη χώρα;”

Απάντηση: Το 2009 κληρονομήσαμε τη χώρα σε κατάρρευση. Μαζί με την Ελλάδα κατέρρεε και η Ευρώπη και μαζί της η παγκόσμια οικονομία. Έπρεπε να δημιουργηθούν από την αρχή μηχανισμοί διάσωσης στην Ευρώπη, τη στιγμή που είχαμε απέναντί μας το συντηρητικό κατεστημένο της Μέρκελ, του Τρισέ, του Σαρκοζί και του Μπαρόζο. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια με σκληρές αποφάσεις, θυσιάζοντας τις κοινωνικές μας συμμαχίες για να μην ζήσουμε καταστάσεις Βενεζουέλας. Το πληρώσαμε πολιτικά. Παράλληλα όμως νομοθετήσαμε μεγάλες αλλαγές που σήμερα όλοι αποδέχονται. Όσοι ήταν αντιμνημονιακοί και δίχασαν το λαό, έφεραν τα δικά τους, χειρότερα μνημόνια: Σαμαράς και Τσίπρας κράτησαν τη χώρα πίσω. Οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2015. Το αντίτιμο ήταν ένα παράλογο τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Βαρουφάκη-Τσακαλώτου, που δέσμευσε οικονομικά τη χώρα μέχρι το 2060 και χρέωσε δύο γενιές Ελλήνων. Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε.

  1. “Το Κίνημα Αλλαγής απέτυχε, αφού αποχώρησε το Ποτάμι και η ΔΗ.ΜΑ.Ρ. Γιατί δεν το λέτε ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τελειώνουμε;

Απάντηση: Οι 212.000 πολίτες που ψήφισαν το Νοέμβρη του 2017 ψήφισαν για ένα νέο κεντροαριστερό φορέα. Κάναμε λάθος που δεν πήγαμε από την αρχή σε ενιαίο φορέα, αλλά έπρεπε να τηρηθούν ισορροπίες. Τώρα το πρόβλημα θα λυθεί με το συνέδριό μας. Με κορμό το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με ευρύτερες συμμαχίες από την ανανεωτική αριστερά, το κέντρο και το δημοκρατικό σοσιαλισμό, προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα και ανανεωμένα ψηφοδέλτια.
Ο Παναγιώτης Βλάχος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Γραμματέας Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας του Κινήματος Αλλαγής. Στις επόμενες εκλογές θα ειναι υποψήφιος Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Αθηνών.
 

Facebook Comments