ΑρχικήΜε ΆποψηΝαι οι γυναίκες μπορούμε

Ναι οι γυναίκες μπορούμε

Σπάμε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε δεύτερους ρόλους. Η  μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και παντού. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε έκφανση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε. Δουλεύουμε διπλά για να πείσουμε, γι’ αυτά που για έναν άντρα θεωρούνται αυτονόητα.

Η 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι η μέρα που όλα τα φώτα στρέφονται πάνω της. Είναι μια ημέρα που θυμίζει σε όλες μας τη συμβολή μας στην ανάπτυξη και την εξέλιξη. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., τότε που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαίωμα ψήφου και ίσα δικαιώματα,
Κάθε χρόνο, έστω και για λίγο, ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας φωτίζεται. Στο σπίτι, στην οικογένεια, στην εργασία. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, θυμόμαστε πιο έντονα τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις των γυναικών.

Σήμερα μία γυναίκα έχει τη δυνατότητα να είναι ταυτόχρονα κόρη, σύζυγος, σύντροφος, φίλη, αδερφή, εργαζόμενη, μητέρα. Μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, καλείται να διαχειριστεί το χρόνο της κατάλληλα και δίκαια για όλους. Στην προσπάθειά της αυτή μπορεί να βιώσει σύγκρουση, ενοχή, ματαίωση, θυμό, ανεπάρκεια και άλλα δύσκολα συναισθήματα. Στη σημερινή γυναίκα μετά από χρόνια αγώνων «επιτρέπεται» να μην είναι απλώς μητέρα που θα είναι εγκατεστημένη στην οικία και θα μεγαλώνει τα παιδιά της οικογένειας. Οι  γυναίκες σήμερα  έχουμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε τη δημιουργικότητά μας μέσα από την εργασία μας και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε τις ικανότητές μας.

Παρόλα αυτά, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δημιουργούν ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες σε αρκετές γυναίκες ως προς τον συντονισμό και πραγμάτωση των πολλαπλών τους ρόλων. Σε γυναίκες οι οποίες είναι ταυτόχρονα εργαζόμενες, σύζυγοι και μητέρες ή θέλουν να ασχολούνται και με τα κοινά, σε συνδικαλιστικό, σε τοπικό αυτοδιοικητικό  ή σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Οι καιροί άλλαξαν, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά και σημαντικά βήματα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας. Όμως οι διακρίσεις στη χώρα μας όπως και σε άλλες πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης δεν έχουν εκλείψει, είναι παρούσες. Η βία εναντίον των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε πολύ υψηλά ποσοστά ενώ τα φαινόμενα σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης συνεχίζουν και μερικές φορές αυξάνονται. Την περίοδο της 8χρονης κρίσης στη χώρα μας όλα τα προβλήματα των γυναικών εντάθηκαν, αφού στις γυναίκες έχει πέσει κατά κανόνα το μεγαλύτερο βάρος των οικογενειακών προβλημάτων λόγω της οικονομικής στενότητας.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι όλες οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, έχουν πραγματοποιηθεί, στην διάρκεια των χρόνων της μεταπολίτευσης, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα μας και διεκδικούμε: την κατάργηση όλων των διακρίσεων, την ισότητα ανδρών και γυναικών παντού, τη δημόσια υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγεία και περίθαλψη, την πλήρη προστασία της μητρότητας και της μονογονεϊκής οικογένειας, τη δημόσια και δωρεάν παιδική φροντίδα και εκπαίδευση, το δικαίωμα στη δουλειά και την καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας, αυστηρά και ουσιαστικά μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών, με την ταυτόχρονη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κυρίως των νέων μέσω της εκπαίδευσης..