Ο ανένδοτος του Μακρόν κόντρα στους Ευρωπαίους που αντιδρούσαν στο χαρτοφυλάκιο Σχοινά

20 mins read

Η μία όψη είναι η ολοφάνερη. Ο Μακρόν βάζει απέναντι τον ισλαμοφασισμό και προχωρά σε τομές που προκαλούν ανατριχίλα στους δικαιωματιστές, μένος στον Ερντογάν και εχθρικές κινήσεις από μπλοκ φανατικών σε αραβικές χώρες.

Η «unprecedented» κίνηση του Γάλλου Προέδρου να αντιταχθεί στους φανατικούς του Ισλάμ, υπερασπιζόμενος τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας, δεν έμεινε σε ρητορείες. Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές ενάντια σε ύποπτα ισλαμιστικά δίκτυα, έκλεισαν τζαμί στο Παρίσι, και ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα απελάσει πολίτες που συνδέονται με ριζοσπαστικά δίκτυα.

Η υπόλοιπη Ευρώπη, παρακολουθεί εντυπωσιακά άλαλη. Αμήχανη ακόμα, από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν η ΕΕ έδωσε στον Μαργαρίτη Σχοινά το χαρτοφυλάκιο της «Προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», αρκετούς μήνες πριν. Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου έγινε μείζον θέμα. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν αυτός που όχι μόνο συμφωνούσε, αλλά είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φράση αρκετές φορές στο παρελθόν, σε ομιλίες του, μπορεί να ήταν ατύπως και ο «νονός». Όσο η Φον Ντερ Λάιεν ψέλλιζε ότι η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής δεν προσβάλλει και δεν αποκλείει κοινωνικές ομάδες, κάποιοι φώναζαν και απαιτούσαν αλλαγή του τίτλου του επίτροπου Σχοινά. Ο φιλεύθερος Γκι Φερχόφσταντ, οργισμένος καταδίκαζε την επιλογή των λέξεων, εκτιμώντας ότι ταιριάζουν στο αντιμεταναστευτικό πνεύμα του Βίκτορ Όρμπαν, καταδικάζοντας -τις λέξεις!- ως αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Είναι τοξικός ο τίτλος», «εξυπηρετεί την ακροδεξιά» είναι κάποιες από τις φράσεις που ακούστηκαν από φιλελεύθερους ευρωβουλευτές.

Η θέση του Φερχόφσταντ υποστηρίχθηκε και από πολλές άλλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης: Τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και τους Πράσινους, οι οποίοι μάλιστα χαρακτήρισαν την επιλογή ως «αηδία», αναρωτώμενοι εναντίον ποιου πρέπει να προστατευτούμε. Τους μουσουλμάνους; Τους μετανάστες; Ακόμη και ο αγαπημένος πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε εκφράσει τη διαφωνία του, μαζί με ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστία. Τόσο αμφιλεγόμενο ήταν το θέμα…

Ο Σχοινάς έκανε μία εξαιρετική ομιλία υπερασπιζόμενος τη θέση του, αλλά είχε πολλούς απέναντι του. Η Φον Ντερ Λάιεν υποχώρησε. Με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν πια Επίτροπος για την Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όχι για την Προστασία.

Ο Μακρόν λοιπόν, έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς. Τους ίδιους που έκαναν χαμό για να αποκηρύξουν το αυτονόητο, το κερδισμένο με τόσο κόπο. Αυτούς που ακόμα και μετά από τόσα περιστατικά που πληγώνουν τις πραγματικές ευρωπαϊκές αξίες και αφαιρούν ζωές δια απαγχονισμού, δεν τολμούν να βγάλουν λέξη. Μπορούν ωστόσο να κάνουν το ελάχιστο, τώρα που εκ των πραγμάτων καλούνται να πάρουν θέση μεταξύ Μακρόν και τους υπερασπιστές του θρησκευτικού φανατισμού: Να επιστρέψουν στην αρχική περιγραφή του χαρτοφυλακίου του αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο Μακρόν.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα