Ο Μακρόν δείχνει τον δρόμο για το «Ευρωπαϊκό Ισλάμ»

20 mins read

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες μετά την τελευταία επίθεση στο περιοδικό ‘’Charlie Hebdo’’, επέλεξε να παραχωρήσει μια ομιλία για την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης και του ισλαμιστικού προσηλυτισμού, στην πολυπολιτισμική κωμόπολη Μυρώ.

Ο κ. Μακρόν μίλησε για την σημασία της εκκοσμίκευσης  και πόσο πρέπει να ενισχυθεί, χωρίς όμως «να πέσουμε στην παγίδα που στήνουν τα άκρα», οι οποίοι αποπειρώνται να στιγματίσουν, εν προκειμένω, όλους τους μουσουλμάνους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γάλλος πρόεδρος, 1,5 χρόνο πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών επαναλαμβάνει αυτό που είχε ως σημείο αναφοράς για τα άκρα στο μανιφέστο του που εξέδωσε το 2016, λέγοντας τότε ότι «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το πεδίο ανοιχτό στα άκρα, των οποίων οι απαράδεκτες, ασυνεπείς υποσχέσεις συνίστανται στο να μας οδηγήσουν προς μια παλιά ιδανική τάξη που δεν υπήρξε ποτέ».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο του εξτρεμιστικού Ισλάμ, είπε «Έχω εμπιστοσύνη στους Γάλλους μουσουλμάνους και στην ικανότητά τους να κινητοποιηθούν για να συμβάλουν σε αυτήν τη δημοκρατική μάχη ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό, αλλά και στην προθυμία τους να οργανώσουν ένα Ισλαμικό Διαφωτισμό», σημειώνοντας ότι «Φυσικά δεν είναι καθήκον του κράτους να δομήσει το Ισλάμ, αλλά πρέπει να το επιτρέψουμε και να το υποστηρίξουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις προτάσεις του, θύμιζε θέσεις της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό, και αφορούσε την ένταξη μουσουλμανικών σπουδών στις εν Ελλάδι θεολογικές σχολές.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει μια γενιά ιμάμηδων και διανοούμενων που υπερασπίζονται ένα Ισλάμ πλήρως συμβατό με τις αξίες της Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια, ο κ. Μακρόν μπαίνει στη μάχη καταπολέμησης του κινδύνου της  de facto επικράτησης της Σαρία.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την Γαλλία. Αφορά συνολικά την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα, και δυστυχώς πολλές φορές αυτός ο κίνδυνος έχει γίνει σημαία της ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μονόδρομος η συγκρότηση ενός «Ευρωπαϊκού Ισλάμ», δηλαδή ενός Ισλάμ που θα τηρεί μεν τις παραδόσεις της μουσουλμανικής πίστης, αλλά δεν θα θέσει ποτέ τον Ισλαμικό Νόμο πάνω από τους νόμους ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε.

Για να επιτευχθεί, όμως, ο «Ισλαμικός Διαφωτισμός» στην Ευρώπη, απαιτούνται, αρχικά, αυτά που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος: α)εκπαίδευση ιμάμηδων στη Γαλλία/ Ευρώπη β)απελευθέρωση του Ισλάμ από ξένες επιρροές όπως πχ η Σαουδική Αραβία, γ) προστασία των υπευθύνων των τζαμιών από εξαγορές από εξτρεμιστές.

Μπορεί η πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν να έρχεται χρονικά, λίγους μήνες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να αντιδράσει στον ξενοφοβικό – αντιμουσουλμανικό λόγο της Μαρίν Λεπέν, αλλά μπορεί, κάλιστα, να αποτελέσει οδηγό για κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε. όπου η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και προβάλλει το μίσος της προς κάθε μουσουλμάνο.

Αλλά πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους εξτρεμιστές από τους πιστούς…

Facebook Comments