Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το franchise του ακροδεξιού QAnon στην Ελλάδα

35 mins read

Έχετε ακουστά το QAnon; Τη μήτρα των θεωριών συνωμωσίας που αποτέλεσε τη δύναμη πυρός του Ντόναλντ Τράμπ, όταν είδε ότι δεν μπορεί με κανέναν άλλο τρόπο να διατηρήσει την εξουσία; Αν όχι μην απογοητεύεστε. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το εκδοτικό κατεστημένο που επιχείρησε να δημιουργήσει, είναι εδώ για να σας μεταφέρει την τελευταία λέξη της ακροδεξιάς συνομωσιολογίας, μεταφρασμένη στα Ελληνικά και προσαρμοσμένη σε πρόσωπα και καταστάσεις που ήδη γνωρίζετε. 
Η QAnon υποστηρίζει ότι μία κλίκα κανιβαλιστικών παιδόφιλων που λατρεύουν τον Σατανά διευθύνουν μία παγκόσμια σπείρα σωματεμπορίας παιδιών και συνωμοτούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταπολεμά την κλίκα. Ξεκίνησε το 2017 από ένα ανώνυμο ποστάρισμα ενός ανθρώπου που υπέγραφε ως Q και υποστήριζε ότι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ασπάστηκαν τις ακροδεξιές θεωρίες και προέβησαν σε διάφορες δράσεις με αποκορύφωμα την εισβολή στο Καπιτώλιο. Νωρίτερα είχαν υπάρξει διάφορα περιστατικά, όπως το Pizzagate, μια ένοπλη επίθεση ενός πολίτη σε πιτσαρία όπου πίστευε ότι η Hillary Clinton κακοποιούσε παιδάκια. Το περιστατικό αυτό θεωρήθηκε ως πρόγονος του QAnon. Η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι ο (ηγέτης) Τραμπ σχεδιάζει μια ημέρα της κρίσης γνωστή ως «Καταιγίδα» (the storm), όταν χιλιάδες μέλη της κλίκας θα συλληφθούν.
Η πραγματική δύναμη της QAnon βασίζεται -όπως όλα τα δόγματα- σε μια πολύ απλή παραδοχή. Σκοτεινές δυνάμεις (που βεβαίως δεν κατονομάζονται σαφώς) κυβερνούν τον κόσμο με στόχο την εγκαθίδρυση της “νέας τάξης πραγμάτων” όπου θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν τις παιδοφιλικές πρακτικές τους. Ακριβώς λόγω αυτής της εξωφρενικής -παιδοφιλικής- διάστασης, όποιος αρνείται  τον αγώνα της QAnon, εξισώνεται από τους οπαδούς της με τους παιδόφιλους. Για να μη νομίζετε ότι μιλάμε για κάτι περιθωριακό, έρευνα της Newsguard πέρυσι το καλοκαίρι, εντόπισε τουλάχιστον 450.000 ενεργά μέλη σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Πολλοί περισσότεροι φυσικά ασπάζονται τις θεωρίες αλλά δεν έχουν καν τις δεξιότητες να συμμετέχουν μέσω internet. Θεωρίες τέτοιου τύπου απευθύνονται πρωτίστως στα πιο “λούμπεν” κομμάτια της κοινωνίας, χωρίς να αποκλείεται οποιοσδήποτε άλλος. Η “κοινότητα” συνέχισε να αυξάνεται βοηθούμενη και από το lockdown αλλά και την ταυτόχρονη υιοθέτηση συνομωσιολογικών στοιχείων που σχετίζονται με την πανδημία. Είναι τόσο τερατώδεις οι ισχυρισμοί τους, ώστε μπορούν να δημιουργήσουν υποτιθέμενες συνδέσεις με τα πάντα. Από τα τσιπάκια του Bill Gates, μέχρι την επίπεδη γη. 
Αυτή ακριβώς η ακροδεξιά θεωρία θεωρήθηκε ότι ταιριάζει γάντι στο εγχώριο σκάνδαλο σεξουαλικών αποκαλύψεων για εκμετάλλευση παιδιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χάσει και στο παρελθόν την ευκαιρία να συνδέσει τις πολιτικές απόψεις και τις ιδεολογικές κατευθυνθείς με εγκλήματα. Τώρα ήταν η ευκαιρία ώστε οι κακοί δεξιοί να κατηγορηθούν συλλήβδην ως παιδόφιλοί. Λες και είναι οι πολιτικές απόψεις αυτές που καθοδηγούν ένα νοσηρό μυαλό σε τόσο ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις κατά παιδιών. Δεν μπορούν να αρνηθούν την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ακόμη και τόσο ευαίσθητων θεμάτων, αλλά δεν τους νοιάζει κιόλας να το κάνουν. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το έκαναν και στο παρελθόν με μαγκάλια, “παιδάκια που λιγοθυμάνε στα σχολεία” και πρόσφυγες που διαβιούν σε “γκουαντάναμο”. Για τους τελευταίους ευτυχώς που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παπαδημούλης τους έδωσε ένα κεραμίδι. Ο στόχος ήταν σαφής. Να εκμεταλλευτούν την κτηνώδη δύναμη του όχλου και τα τον φανατίσουν ακόμη και μεταχειριζόμενοι ακραίες θεωρίες συνωμοσίας για να πλήξουν τους αντιπάλους τους. Εδώ τόσα εκατομμύρια Αμερικανοί πίστεψαν, δεν θα βρίσκονταν πρόθυμοι μερικές χιλιάδες Έλληνες να ασπαστούν μια τόσο ακραία θεωρία συνωμοσίας; 
Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την τακτική του στριβειν δια της θεσμικότητας. Άμα δουν ότι με τις τερατολογίες τους, οι πολίτες τους γυρίζουν την πλάτη, απλώς κάνουν τους ανήξερους. Αν κανείς τους κατηγορήσει, διαμαρτύρονται λέγοντας ότι δεν ταυτίζονται με τον Βαξεβάνη. Στην πραγματικότητα όμως ουδείς τόλμησε χθες να τον κατακρίνει για τη σιχαμερή του ενέργεια. Και πώς να το κάνει άλλωστε. Η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει αποδειχθεί πολλάκις χρήσιμη για ανήθικες επιθέσεις σε αντιπάλους και στις οικογένειές τους. Με βασικό στόχο βεβαίως τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. 
Οι ευαίσθητοι συριζαίοι αντίθετα, αγανάκτησαν με το άρθρο του in.gr με τίτλο “Είσαι παιδεραστής Αλέξη”; Το άρθρο συνοδεύονταν από μια φωτογραφία του τέως Πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Η φωτογραφία ήταν προϊόν μοντάζ και το άρθρο το επεσήμαινε με σαφήνεια. Ο “άχαστος” Ηλιόπουλος όμως, που δεν είχε μια κουβέντα για τον Βαξεβάνη, εξέδωσε ανακοίνωση.  Κάνει λόγο για λαθροχειρία  και πανικό. 
Μεγάλο θράσος θα σκεφθείτε. Όντως μεγάλο, αλλά για σκεφθείτε και την περίπτωση Τράμπ. Το θράσος του δεν σταμάτησε ούτε όταν οι οπαδοί του, ο πυρήνας της QAnon, προσέβαλλε το Καπιτώλιο. Με αυτό το θράσος πήγε μπροστά. Δεν έχει σημασία αν οι εγχώριοι μιμητές του δηλώνουν αριστεροί. Στην Ελλάδα άλλωστε είσαι ότι δηλώσεις. Σημασία έχει ότι δεν θα δίσταζαν να μεταχειριστούν κάθε ανήθικη πρακτική απ’ όπου και αν προέρχονταν. Το έκαναν πολάκις στο παρελθόν, θα το κάνουν και Πολάκης στο μέλλον.

Facebook Comments