ΑρχικήΜε ΆποψηO νικητής τα παίρνει όλα

O νικητής τα παίρνει όλα

Αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με αυτοδυναμία, όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα απολαύσει τη δυνατότητα, που σπάνια τυχαίνει σε κυβέρνηση, να βρίσκεται σε αρμονία με τους βασικούς θεσμούς. Ειδικότερα:

-Ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών βάφτηκε γαλάζιος και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλοθι ασυνεννοησίας με περιφερειάρχες και δημάρχους. Αυτό θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή της κυβέρνησης αλλά και πιο εκρηκτική οποιαδήποτε αντίθεση ανακύψει. Φανταστείτε μια ασυμφωνία Μητσοτάκη-Μπακογιάννη! Θα χουμε να λέμε για καιρό. Η γενική εικόνα, όμως, είναι ότι ο/η υπουργός Εσωτερικών θα μπορεί πιο εύκολα να συνεργαστεί με τους γαλάζιους περιφερειάρχες και σε συνθήκη κρίσης (Μάτι-Μάνδρα κλπ) αυτό μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

-Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας υπήρξε ΥΠΟΙΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και βρισκόταν σε μεγάλη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Ο διάδοχός του θα επιλεγεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε δύο φωνές για την οικονομική πολιτική, δηλαδή για την περιγραφή της πραγματικής εικόνας και της προοπτικής της. Εκ των πραγμάτων, αυτή είναι μια διόρθωση επιθυμητή από την ΕΚΤ, η ηγεσία της οποίας μέχρι τώρα σταθερά προσέφερε κάλυψη στον κ. Στουρνάρα.

-Η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρει να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και αν το πετύχαινε δύσκολα δεν θα υπήρχε προσαρμογή την επόμενη μέρα στη νέα τάξη πραγμάτων.

-Μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ περιμένουν (και δεν το κρύβουν) πώς και πώς την πολιτική αλλαγή. Αλλα κινούνται στο 50-50 και εύκολα θα μπατάρουν μετά προς την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό θα δημιουργήσει, σε πρώτη φάση, ένα ευνοϊκό επικοινωνιακό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Σε δεύτερη φάση, και αν αρχίσουν οι απαιτήσεις από πλευράς μιντιαρχών, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά σε σκληρά διλήμματα.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχει τον συνδικαλισμό. Η ΝΔ δεν θα βρει εκ προοιμίου απέναντί της τα περισσότερα συνδικάτα για πολιτικούς λόγους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουν συντεχνίες εφόσον θιγούν προνόμιά τους. Ειδικά, αν αποδυναμωθεί το ΚΚΕ τότε θα χάσει και το ΠΑΜΕ την υπεροπλία του στον συνδικαλιστικό ακτιβισμό.

-Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιλέξει Επίτροπο (τον Μαργαρίτη Σχοινά πιθανότατα) και θα έχει ιδεολογική συγγένεια με τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν ακόμη και αν δεν εκλεγεί ο Μ. Βέμπερ τον οποίο υποστηρίζει.  Η τάση στην ΕΕ είναι προς τα δεξιά και αυτό δημιουργεί εκ προοιμίου φιλικό περιβάλλον για την ΝΔ.

-Η ΝΔ θα είναι κυρίαρχο κόμμα στο ΕΛΚ και αυτό θα της προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο μέγας δανειστής της χώρας μας, η Γερμανία, έχει στην ηγεσία της την Α. Μέρκελ, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Κ. Μητσοτάκη, εύκολα συνάγει το συμπέρασμα ότι η καλή επικοινωνία Αθήνας-Βερολίνου θα θεωρηθεί φυσική.

-Οι κατηγορίες που δέχεται στο εσωτερικό ο Κυρ. Μητσοτάκης για νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ακούγονται ως εγκώμιο στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Αρέσουν επίσης σε ό,τι έχουμε μάθει να αποκαλούμε αγορές και επενδυτές και ενθουσιάζουν σε συνδυασμό με την άνεση που έχει στα διεθνή fora ο πρόεδρος της ΝΔ λόγω σπουδών και εμπειρίας στο εξωτερικό.