Οι επενδύσεις υπό διωγμό

23 mins read

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πρόσφατη απόφασή του κηρύσσει ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως τροχοπέδη για μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων, καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Μοιραία η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί συνειρμούς σχετικά και με την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού. Ένα επενδυτικό σχέδιο που μπορεί να αλλάξει θεαματικά όχι μόνο τη νότια Αθήνα, αλλά να δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία μας, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παρότι ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2014, ξοδεύτηκαν 5 χρόνια για να αναζητούμε αρχαία και δάση σε ένα παλιό αεροδρόμιο. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2019 και το μεγαλύτερο φιλέτο της χώρας παραμένει ανεκμετάλλευτο, εγκλωβισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Και στις δύο περιπτώσεις, ένας κρατικός φορέας δημιουργεί αδικαιολόγητα προσκόμματα σε μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες, προκαλώντας τεράστιες χρονοκαθυστερήσεις.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως και αυτή του Αφάντου ή της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνουν τη δυσανεξία αυτής της Κυβέρνησης απέναντι σε κάθε επενδυτική προσπάθεια, σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντί η Πολιτεία να είναι σύμμαχος των επενδυτών, μετατρέπεται σε σφοδρό τους πολέμιο. Αντί να προσφέρει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή; Ότι υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαροι κανόνες για την υλοποίηση της επένδυσης ή ότι θα χρειαστεί να ανέβει ένα Γολγοθά και να αντέξει σε κάθε είδους προσπάθεια υπονόμευσης;

Δυστυχώς, ιδεοληψίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καταδικάζουν τη χώρα σε μια ακινησία, που της στερεί το δικαίωμα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δεν της επιτρέπουν να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία της και καλύτερους όρους ευημερίας για τους πολίτες της.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι στο όνομα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στους νόμους ή να αφήσουμε απροστάτευτη την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ούτε προφανώς μπορεί μια συντεταγμένη πολιτεία να ικανοποιεί άκριτα τις επιθυμίες των επιχειρηματιών. Δεν μπορεί όμως, από την άλλη πλευρά, στο όνομα της δήθεν νομιμότητας να ναυαγούν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια και να χάνονται χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας, για να βγάζουν ορισμένοι τα ιδεολογικά τους απωθημένα. Δεν μπορεί η εθνική μας θέση απέναντι στους επενδυτές να είναι «να πάνε στα τσακίδια», όπως δήλωσε ευθαρσώς ο κυβερνητικός σύμβουλος Καρανίκας, εκφράζοντας την πλειονότητα των συντρόφων του.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας περνά μέσα από τις επενδύσεις και αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη πρόκληση για την αυριανή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα  την άμεση πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα. Και η επίτευξη αυτού του στόχου περνά τόσο μέσα από την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης εικόνας όσο και από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, που θα καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Αυτός είναι ο μονόδρομος για να παράξουμε νέο πλούτο και να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να δημιουργήσουν και να προκόψουν στον τόπο τους. Για να μπορέσουμε να τους δώσουμε μια αισιόδοξη προοπτική, διαφορετική από την επιδοματική πολιτική και τις θέσεις συμβασιούχων στο δημόσιο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα