ΑρχικήΜε Άποψη«Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες, μόνο σκληρή δουλειά»!

«Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες, μόνο σκληρή δουλειά»!

«Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες, μόνο σκληρή δουλειά». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ομιλία του στη ΔΕΘ, συνοψίζει το νέο δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ, που ήδη κυριαρχεί στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας κι από ότι καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, ελκύει τους Έλληνες πολίτες, που δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τους πρώτους δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά από τότε, που οι περισσότεροι εξ ημών παρακολουθούμε την πολιτική ζωή του τόπου, διαπιστώνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό, που όχι μόνο ανέλαβε την εξουσία προετοιμασμένος για να κυβερνήσει αλλά κι υλοποιεί ταχύτατα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, που ότι έλεγε προεκλογικά εφαρμόζει μετεκλογικά. Και δεν είναι ανακόλουθος σε καμιά, μέχρι στιγμής, από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα κι από την ομιλία του στο Βελλίδειο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ αλλά και στην συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στο περιθώριο της Εκθεσης στη Μακεδονική πρωτεύουσα.

Προεκλογικά ο Κυριάκος κι η ΝΔ είχαν επικεντρώσει το μετεκλογικό τους πρόγραμμα σε τρεις άξονες, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αποκατάσταση της εύρυθμης κι αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, την προσέλκυση επενδύσεων και την μείωση της φορολογίας για όλους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο κεντρικός στόχος, τον οποίον επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για «ανάπτυξη για όλους» και στην επιστροφή στην κανονικότητα, με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την κατάργηση του «αβάτου» των Εξαρχείων και του ασύλου της ανομίας και της βίας στα πανεπιστήμια. Και στους τρεις τομείς, τα πρώτα βήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά, όπως καταδεικνύουν κι οι αντιδράσεις του κόσμου, που καταγράφονται στις πρώτες μεγάλες, μετεκλογικές δημοσκοπήσεις της Opinion και της Marc.

Οι πρώτες φορολογικές ελαφρύνσεις, ιδίως έναντι των ελεύθερων επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης, που είναι οι μεγαλύτεροι αδικημένοι της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, είτε πραγματοποιήθηκαν ήδη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, είτε εξαγγέλθηκαν για τους επόμενους μήνες, όπως είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του αρχικού, εισαγωγικού συντελεστή από το 22%, που ήταν μέχρι τώρα, στο 9%.

Τα πρώτα νομοθετήματα για το επιτελικό κράτος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που προαναγγέλλεται για τους επόμενους μήνες, η έμφαση στην ψηφιοποίηση των κρατικών διαδικασιών, η κατάργηση του «πανεπιστημιακού ασύλου», το ξεμπλοκάρισμα συμβολικών κι εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό κι οι Σκουριές, δείχνουν την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης.

Η εξέλιξη των πρώτων αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια και στην ΑΣΟΕΕ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε όλη την Ελλάδα, κυρίως το κέντρο της Αθήνας, που είναι και το πιο πολύπαθο από την εγκληματικότητα, δείχνουν ότι τα πράγματα και σε αυτό τον τομέα, έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Ασφαλώς, αυτό που συνεχίζει να ρίχνει βαριά την σκιά του στη χώρα αλλά και στη γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια είναι το μεταναστευτικό, που είναι το μεγαλύτερο και το πιο δύσκολο να επιλυθεί πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα. Το μεταναστευτικό είναι ασφαλώς πολυσύνθετο ζήτημα, και σχετίζεται άμεσα με τις σχέσεις μας με την Τουρκία αλλά και με την ανταπόκριση της Ευρώπης στις προκλήσεις των καιρών, που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνον την Ελλάδα.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, και δευτερευόντως του ΚΙΝΑΛ, που δείχνει σοβαρά δείγματα κόπωσης κι εσωστρέφειας, είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών ακόμα και των φανατικών οπαδών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να παρακολουθήσει τον Κυριάκο και την κυβέρνηση της ΝΔ στον καλπασμό τους. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης κι επιδεικνύει έλλειψη σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι χαρακτηριστικό το ιδεολογικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να πει ότι δήθεν ο Κυριάκος από τη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε το…κυβερνητικό του πρόγραμμα. Μα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη κατηγορούσαν μέχρι τώρα τον πρωθυπουργό ως «ακροδεξιό» δήθεν και την πολιτική της ως «νεοφιλελεύθερη». Αν λοιπόν το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι αντιγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε άραγε είναι «ακροδεξιό» και «νεοφιλελεύθερο». Η ένδεια επιχειρημάτων δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέρχεται περίοδο ιδεολογικής σύγχυσης και δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό του, λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές.

Πηγή: MarketNews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ