Ποια έξοδος τελικά;

15 mins read

Έξι μήνες μετά την “έξοδο” της χώρας από το τρίτο Μνημόνιο, έχουμε δύο Εκθέσεις της Κομισιόν που είναι αρκετές για να μας αποδείξουν έμπρακτα ότι τελικά είμαστε ακόμη σε “Μνημόνιο”. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο αν κάποιος διαβάσει τις 200 και πλέον σελίδες των δύο εκθέσεων που γράφτηκαν στο πλαίσιο των πολλαπλών πυλώνων της “μετα-προγραμματικής”, όπως τη λένε πλέον, ενισχυμένης “εποπτείας”.

Κάπου εκεί αποκαλύπτεται ουσιαστικά και η πραγματική κατάσταση. Με τον πλέον σαφή τρόπο αποτυπώνεται στις σελίδες τους ότι αφενός η οικονομία παραμένει σε διαρκή και αυστηρό έλεγχο, αφετέρου ο έλεγχος αυτός αποκαλύπτει την απουσία ουσιαστικής προόδου.

Οι πληγές της οικονομίας μένουν ανοικτές, “κόκκινα δάνεια”, επενδυτική απουσία, ασφυκτική φορολογική και ασφαλιστική πολιτική, κρατικοδίαιτη επιδοματική στήριξη της απασχόλησης, απουσία κάθε εγγενούς δυναμικής από μία οικονομία που στα λόγια βγήκε από τα Μνημόνια ενώ στην πράξη παραμένει αγκιστρωμένη στις “παροχές” της Ε.Ε., όπως η εκταμίευση των “κερδών” των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει μέσω διαφόρων δήθεν “διαρροών” και κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η διπλή αυτή “κίτρινη κάρτα” της Kομισιόν δεν θα έχει επίπτωση ούτε στις αγορές ούτε στην οικονομία. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να “ξεκλειδώσει” τη δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ –με “ανταλλάγματα” και ύστερα από ένα ακόμη “θρίλερ” στο παρά… ένα μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που λαμβάνουν χώρα–, το “στίγμα” θα έχει μείνει.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, έξι μήνες μετά το τέλος των Μνημονίων, τα (16 όλα και όλα) προαπαιτούμενα. Ο λόγος όχι για νέες δεσμεύσεις αλλά απλώς για κάποιες από τις “ουρές” του τρίτου προγράμματος (που ξεκίνησε το 2015) και έπρεπε μέσω “παράτασης” αυτές να ολοκληρωθούν τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Μάλιστα, η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι όχι μόνο τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά και ότι γίνονται βήματα όπισθεν.

Το Δημόσιο “γιγαντώνεται” εκ νέου. Οι προσλήψεις “προσωρινού προσωπικού” ξέφυγαν το 2018 και φέτος έρχεται νέο “κύμα”.

Η παραγωγικότητα διολισθαίνει και οι κρατικές επενδύσεις περικόπτονται, κάθε χρόνο και περισσότερο, ώστε να συντηρήσουν τα πλεονάσματα.

*Ο Χρήστος Γραμμένος είναι οικονομολόγος και υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας με την παράταξη «Δυτική Ελλάδα Μπροστά!» του Κώστα Σπηλιόπουλου

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα