Ποιο σκοτεινό διάλειμμα, βρε αχάριστοι;

19 mins read

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρώπη, στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ίδιους, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για ένα «σκοτεινό διάλειμμα» που «έφερε τη χώρα ένα βήμα από το γκρεμό».

Αυτές οι φράσεις, που ήταν και οι πιο δυνατές, έγιναν τίτλοι στα περισσότερα σάιτ. Απουσιάζουν όμως από την απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βαθύτατα ενοχλημένος, εξέδωσε μία ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι η ομιλία Μητσοτάκη ήταν εμπρηστική και να μην ξαναπιάσει τον όρο λαϊκισμό στο στόμα του γιατί «τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν τολμά να ψελλίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην ανακοίνωση (μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για ενόχληση στο κομμάτι περί σκοτεινού διαλείμματος, ούτε στο κομμάτι ότι τότε η χώρα οδηγήθηκε ένα βήμα πριν το γκρεμό.

Δεν είναι τόσο οργισμένοι ώστε να παρέλειψαν αυτές τις βαριές κουβέντες του Μητσοτάκη λόγω αβλεψίας, πάνω στα νεύρα τους. Είναι ότι δεν μπορούν να τις αντικρούσουν. Τι να πουν δηλαδή; Είναι και νωπές οι μνήμες ακόμα από τότε.

«Ποιο σκοτεινό διάλειμμα βρε αχάριστοι; Άσχημα ήταν στις ουρές των ΑΤΜ για ανάληψη 60 ευρώ/μέρα;». Δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. «Εμείς σας πήγαμε ένα βήμα πριν το γκρεμό; Ψηφίσατε 61% όχι στο ερώτημα μας για αν θέλετε να κάνουμε δεκτό το σχέδιο για Preliminary Debt sustainability analysis και το άλλο για Reforms for the completion of the Current Program and Beyond και εμείς αντισταθήκαμε με 17 ώρες διαπραγμάτευση όταν μας απείλησαν με έξοδο από το ευρώ, οπότε επιστρέψαμε με τρίτο μνημόνιο, από το οποίο όμως βγήκαμε και το γιορτάσαμε όλοι μαζί από την Ιθάκη».

Μπα, ούτε αυτό λέγεται. Άστο, καλύτερα να μην το πεις καθόλου. Κάνε ότι δεν το ‘πε κι αυτός.

Πάμε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ έχει κάποιο δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βουλευτές της κυβέρνησης, ακόμα και ο Πρωθυπουργός αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Γιατί; Αυτοί τους το έδωσαν και ντρέπονται; Αφού δεν τους αρέσει και δεν αλλάζει κιόλας, θα μπορούσαν να τη λένε «Βόρεια Μακεδονία» βάζοντας δίπλα την επισήμανση «όπως είναι το όνομα που δόθηκε στη χώρα από τη διακρατική συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Εν κατακλείδι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει τόσο βαριές κουβέντες από τα χείλη του Πρωθυπουργού για το 2015 και απαντά με επιχειρήματα για Μακεδονομάχους, είναι σαφές ότι η θέση του είναι αμήχανη και τα κατ’ επιλογή κενά της, δυναμικής κατά τα άλλα απάντησης, φανερώνουν ότι και οι ίδιοι θέλουν να ξεχάσουν το «σκοτεινό διάλειμμα» του 2015.

Αυτό που δεν υπερασπίστηκε το κόμμα του περί σκοτεινού διαλείμματος, ανέλαβε μόνος ο τότε Πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. «Είναι σκοτεινό διάλειμμα η έξοδος από τα μνημόνια, η μείωση της ανεργίας, τα τρίμηνα ανάπτυξης, τα 37 δις ευρώ που βρηκε στα δημόσια ταμεία;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δόθηκε στις εκλογές του 2019.

Facebook Comments