Η επιχείρηση διεμβολισμού της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με την συγκέντρωση στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου. Ο χώρος έχει «διανθιστεί» σε ακτίνα χιλιομέτρων με αφίσες (κατά παράβαση του νόμου) προαναγγέλλοντας την Προοδευτική Συμμαχία των προσεχών Ευρωεκλογών.
Εκδήλωση που ακολουθεί, δίκην αντιπερισπασμού, το επιτυχές ενωτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ως ενιαίου φορέα των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού κέντρου.
Στη σημερινή «απεύθυνση» του κ. Τσίπρα αναμένεται να προστρέξουν γνωστοί περιφερόμενοι και γεφυροποιοί θνησιγενών σχημάτων, οι «ρεζέρβες» των ΑΝΕΛ – δεκανίκια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μεταμεληθέντες της πολυετούς πορείας τους με το ΠΑΣΟΚ, προσωποπαγή σχήματα της δήθεν Κεντροαριστεράς και στελέχη που έως πρότινος απέδιδαν Όσκαρ αποτυχίας, τυχοδιωκτισμού και διχασμού στην κυβέρνηση.
Άγνωστο παραμένει αν παραστούν τα εναπομείναντα στελέχη της πάλαι ποτέ «διαλαμψάσης» ΔΗΜ.ΑΡ ή θα προτιμήσουν ευθετότερο χρόνο στην προδιαγεγραμμένη και μεθοδευμένη συνεργασία τους. Η ηγεσία της πάντως, επιδεικνύει καλή συμπεριφορά γενόμενη προπομπός της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στα Σκόπια, όταν το Μακεδονικό αποτέλεσε την αιτία ρήξης με το Κίνημα Αλλαγής και διάσπασης στο εσωτερικό της. Ακολούθησε μάλιστα η διαγραφή ιστορικών και κορυφαίων στελεχών με σταλινικές μεθόδους, πρωτοφανείς για την ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Εντυπωσιακή ωστόσο, θα είναι η παρουσία των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, μετά την θορυβώδη αποχώρηση της κας Λοίζου και την αποτυχημένη πρόσκληση της κας Ρεπούση. Στις θέσεις τους μάλλον θα καθίσουν η κα Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης, που θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τον εκλεγέντα στις προηγούμενες Ευρωεκλογές Μανώλη Γλέζο.
Το μήνυμα που αναμένεται να απευθύνει ο κ. Τσίπρας για τη δημιουργία «αντιδεξιού και αντι-λαϊκίστικου μετώπου» θα είναι ένα ακόμη αφήγημα ανακολουθίας και μετάλλαξης. Προσκλητήριο παρθενογένεσης απευθυνόμενο σε εκείνους που χωρίς κρίση και μνήμη, ανερυθρίαστα αυτοαναιρούνται και τεχνηέντως αποποιούνται τις ευθύνες που αυτομάτως αναλαμβάνουν για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Διερωτάται κανείς ποια φερεγγυότητα και αξιοπιστία χαρακτηρίζει την κυοφορούμενη ευκαιριακή συνεργασία που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας, υπό την απειλή της βαριάς εκλογικής ήττας, αυτή τη φορά με προσωπείο Σοσιαλδημοκράτη. Το βραβείο λαϊκισμού, που του απένειμε προσφάτως έγκριτη ευρωπαϊκή εφημερίδα ή η τετραετής συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ και τώρα με τα ακροδεξιά υποδέλοιπά τους; Για τη φερεγγυότητα των συνεργασιών οι νεόκοποι προοδευτικοί σύμμαχοι ας απευθυνθούν στους πρώην προέδρους και τα κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού ή ας θυμηθούν τους ακτιβισμούς και τις επαναστατικές διακηρύξεις της «Lista Tsipras per l’ altra Europa» των προηγούμενων Ευρωεκλογών με τις τότε συμμαχίες, όπως του επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος απογοητευμένος δήλωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πρόδωσε το λόγο του και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία», χαρακτηρίζοντας τον «μια από τις πιο αξιοθρήνητες φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». Το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταλλαγμένο ευκαιριακά για εκλογικά οφέλη, εγγράφει μια ακόμη σελίδα στην υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, προβάλλοντας την πόλωση και το διχασμό.
*Ο Δημήτρης Στάμου είναι Δημοσιογράφος, Μέλος ΚΠΕ Κιννήματος Αλλαγής,
Υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Βόρειου Τομέα