ΑρχικήΜε ΆποψηΨωμί, παιδεία, ελευθερία. Η προίκα δεν τελείωσε το ‘83

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η προίκα δεν τελείωσε το ‘83

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προικοδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με τα περισσότερα εναέρια μέσα που είχε ποτέ η χώρα. Εμμέσως λοιπόν επιβεβαίωσε την ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου στα social media, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είχε κάνει βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν στην αντιπυρική προστασία. Επιβεβαίωσε δηλαδή αυτό που χλεύασαν διάφοροι σύντροφοί της, αμφισβητώντας την ακρίβεια των στοιχείων του Σκέρτσου.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, έτεροι σύντροφοι της Όλγας Γεροβασίλη είχαν δηλώσει με παρρησία ότι ήταν ο Νίκος Παππάς αυτός που κληροδότησε όλα αυτά τα φοβερά σχέδια που υλοποιεί το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στον διάδοχό του Κυριάκο Πιερρακάκη. Τα όσα θαυμαστά βλέπουμε σήμερα στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, δεν έγιναν μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της έρευνας που είχε κάνει ο Πιερρακάκης συναντώντας ανθρώπους από άλλες χώρες που είχαν επιτύχει τον εξορθολογισμό της Δημόσιας διοίκησης. Ήταν ο Νίκος ο Παππάς αυτός ο οποίος τα σχεδίασε όλα, αλλά μαντέψτε. Δεν πρόλαβε!

Είναι εμφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ζηλεύουν το τεχνοκρατικό υπόβαθρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι κακό να ζηλεύουν. Δείχνει ότι αντιλαμβάνονται πως για να κυβερνηθεί ο τόπος δε χρειάζονται αριστερά τσιτάτα βγαλμένα από την ναφθαλίνη του ψυχρού πολέμου (frozen war). Χρειάζεται δουλειά, καλές ιδέες και φυσικά άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι ιδεοληπτικούς συντρόφους που επιθυμούν να πάρουν την εκδίκηση τους για όσα τους στέρησε η ιστορία. Για το λόγο αυτό μάλιστα επιχειρούν να συστήσουν μία ομάδα τεχνοκρατών γύρω από τον Τσίπρα. Μία ομάδα που θα τον στελεχώσει για να μπορεί να απευθύνεται στους πολίτες με κάτι χειροπιαστό και η όποια ομάδα στη συνέχεια θα αποτελέσει και τον κορμό των νέων ψηφοδελτίων που θα καταρτίσει ο πρόεδρος για τις επόμενες εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα έχει μία πιο στιβαρή και σοβαρή πολιτευτική γραμμή αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσει πιο άνετα να τελειώσει με τους παλιούς συντρόφους του, τους οποίους είναι εμφανές ότι θεωρεί βάρδια.

Το πρόβλημα τους βέβαια είναι ότι δεν βρίσκουν τέτοιου τύπου τεχνοκράτες. Κανα-δυο που βρήκαν ήταν μεν τεχνοκράτες, δεν μπόρεσαν όμως να απεμπολήσουν την ιδεοληπτική νοοτροπία του αριστερού της ελληνικής μεταπολίτευσης. Έτσι αφού τελείωσαν με τα διάφορα τεχνοκρατικά, οι σύντροφοι τεχνοκράτες διάνθισαν το δημόσιο λόγο τους με απόψεις και τσιτάτα που θα ζήλευε ακόμα και ο σύντροφος Πολάκης.

Το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εμφανές. Ονειρεύεται ότι μπορεί να παράξει μεταρρυθμιστικό έργο σαν αυτό που καθιστά τον Μητσοτάκη κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. Οι λιγότερο αιθεροβάμονες σύντροφοι αντιλαμβάνονται ότι με το υπάρχουν υλικό κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Έτσι καταφεύγουν στον τρόπο που πραγματικά γνωρίζουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Στον τομέα που απέκτησαν φοβερή τεχνογνωσία την περίοδο προηγήθηκε των εκλογών του 2015. Ήτοι στην παραπλάνηση. Δε διστάζουν λοιπόν να σφετεριστούν όσα τους «γυαλίζουν» από το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα αυτά ήταν δικές τους ιδέες. Χρησιμοποιούν φυσικά και την ίδια ρητορική. Είναι προφανές ότι δεν θα τα καταφέρουν αλλά δεν είναι καθόλου προφανές στους ίδιους ότι με αυτή τη μέθοδο απλώς κατορθώνουν να γίνονται ρεζίλι