ΑρχικήΜε ΆποψηΡετιρέ και δημόσιοι υπάλληλοι ενός κατώτερου Θεού

Ρετιρέ και δημόσιοι υπάλληλοι ενός κατώτερου Θεού

Η διεύρυνση του ωραρίου των εφοριών που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήταν μια έκπληξη. Κυρίως γιατί το δημόσιο δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες που ταράζουν τις συνήθειες των υπαλλήλων. 

Έκπληξη ήταν και η στάση των υπαλλήλων που δεν κατέβασαν επί τόπου ρολά αντιδρώντας “στην βίαιη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων”. Πιστοί ωστόσο στις συνήθειές τους έστειλαν εξώδικο στον Υπουργό Οικονομικών και στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, με το οποίοι του εξηγούν -κόσμια- ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τη διεύρυνση του ωραρίου. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι εξαιρετικά ευφάνταστοι. Τουλάχιστον πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι σεβάστηκαν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊου και δεν οργάνωσαν συλλαλητήρια ή παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Η απόφαση προέβλεπε ότι οι εφορίες θα λειτουργούν μέχρι τις 7 το απόγευμα με το κοινό να εξυπηρετείται μέχρι τις 5 και το επόμενο δίωρο να κλείνονται τα ραντεβού για την επόμενη ημέρα. Οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται σε βάρδιες και σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ ποτέ δεν θα βρίσκονται περισσότεροι από το 44% της κάθε υπηρεσίας στο κτίριο. Το νέο ωράριο ισχύει από την αρχή της εβδομάδας. 

Από την αρχή ωστόσο της επόμενης εβδομάδας ωστόσο δεν θα ισχύει καθώς οι συνδικαλιστές εφοριακοί έστειλαν εξώδικο με το οποίο ενημερώνουν ότι ξεκινούν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας καθημερινά 15:00 με 19:00. Καταργώντας στην πράξη την επιχειρούμενη διεύρυνση του ωραρίου. 

Τα επιχειρήματα που επικαλούνται περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα αιτημάτων που για το ανεκπαίδευτο συνδικαλιστικά μάτι μοιάζουν άσχετα με το μεγαλύτερο ωράριο. 

Για παράδειγμα κάνουν λόγο για απαρχαιωμένους υπολογιστές. Προφανώς οι ΔΟΥ χρειάζονται διαρκώς καινούριους υπολογιστές αλλά με τους υπάρχοντες εργάζονται και τις πρωινές ώρες. δεν κατανοώ τι διαφορετικό συμβαίνει το απόγευμα. Εκτός και αν εννοούν ότι οι παλαίμαχοι υπολογιστές κουράζονται καθώς περνάει η ημέρα και πέφτει η απόδοσή τους. 

Ζητούν επίσης να αυξηθεί ο όγκος δεδομένων που μπορούν να διακινηθούν μέσω email. δίκαιο και σωστό αλλά και πάλι δεν κατανοώ το πως σχετίζεται με την απογευματινή λειτουργία. Ομοίως και για το αίτημα τους να γίνεται κάθε Ιανουάριο (και όχι κάθε Ιούνιο) η προτεραιοποίηση των υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν. 

Υπάρχουν φυσικά και μερικά λογικά αιτήματα. Όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει φύλαξη των εφοριών μετά τις 2:30 το μεσημέρι. Οι συνδικαλιστές θυμίζουν μάλιστα και το τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη όπου άνδρας μπούκαρε με τσεκούρι στην εφορία και τραυμάτισε τρεις εργαζόμενους. 

Παρα ταύτα το εξώδικό τους δεν αφήνει αμφιβολίες για το γεγονός ότι αρνούνται να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών επειδή ξεβολεύονται. Την ώρα που οι συνεπείς του lockdown έχουν πλήξει σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, οι εφοριακοί όπως και πολλοί άλλοι συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα απαιτούν να περάσουν την πανδημία “αβρόχοις ποσίν”. Χωρίς να συμβάλλουν στο παραμικρό. 

ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους. Να ικανοποιήσουν όσα αιτήματα είναι δίκαια αλλά και να υποχρεώσουν τους εφοριακούς να εργασθούν για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. όσο για τους ίδιους τους συνδικαλιστές; Είναι κατανοητό ότι συμπεριφέρονται σαν “μικροί πολιτικοί” καθώς έχουν σύντομα εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων. Απορώ όμως, όταν συμπεριφέρονται σαν τα κακομαθημένα παιδιά του δημοσίου, μπορούν αν βρεθούν στην ανάγκη να κοιτάξουν τους -επίσης δημοσίους υπαλλήλους- που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, στα μάτια;