Στυλιανίδης – Τουρνάς: Από εμένα είναι «ναι»

18 mins read

Διάβασα με όση προσοχή μπορούσα να επιστρατεύσω τις διαφωνίες για τις επιλογές του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής προστασίας. Για το ότι δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, ότι θέλει να αποφύγει την πολιτική ευθύνη, πως δεν γίνεται να συγχέουμε τη στρατιωτική πείρα με την πολιτική κοκ. Όλες οι κριτικές έχουν μία βάση. Δεν θα διαφωνήσω. Αλλά, προσωπικά καταλήγω σε άλλο συμπέρασμα.

Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει ικανά στελέχη δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να γίνονται επιλογές εκτός αυτών. Το να επιλέγεις, ως πρόεδρος μιας κυβέρνησης, μη κομματικούς για ένα υπουργείο δεν σημαίνει ότι δεν έχεις πλέον την πολιτική ευθύνη. Και η επιχειρησιακή πείρα προφανώς και είναι απαραίτητη σε κάποια πόστα. Από εμένα, λοιπόν, είναι «ναι». Βέβαια, οι κύριοι Στυλιανίδης και Τουρνάς θα κριθούν. Όπως θα κριθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν θα τους προσφέρει όσα χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Και οι ίδιοι, από το εάν θα τα απαιτήσουν η αν θα συμβιβαστούν.

Ο κ. Τουρνάς θα κριθεί από το εάν θα λειτουργήσει ως πρώην στρατιωτικός και όχι ως πολιτική ηγεσία ενός εξαιρετικά κρίσιμου τομέα ευθύνης. Ο κ. Στυλιανίδης θα κριθεί από το αν θα λειτουργήσει ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας ή ως πολιτικός παίκτης στην Κύπρο, όπου δεν αποκλείεται, και είναι θεμιτό αυτό, να διατηρεί φιλοδοξίες για το κορυφαίο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας θα κριθεί από την υπηρεσία που θα προσφέρει στους Έλληνες πολίτες. Όχι από το αν θα της τύχει κάποια στραβή στη βάρδια της, αλλά από το πώς θα τη διαχειριστεί. Αν θα επιχειρήσει και πάλι να ρίξει τις ευθύνες στους άλλους: στον στρατηγό άνεμο, τα αυθαίρετα κοκ. Ή αν θα κοιτάξει στα μάτια το πρόβλημα και θα κάνει ότι μπορεί πριν για να μην αναζητεί δικαιολογίες και άλλοθι μετά.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν κάποιος δεν φροντίσει τα δάση αυτά θα καούν. Αν δεν καθαριστούν τα οικόπεδα, αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των αυθαιρέτων και δεν θωρακιστούν τα σπίτια σε δασικές περιοχές, αν δεν σταματήσουν κάποιοι να βάζουν φωτιά για να κάνουν τη δουλειά τους, να καίνε ξερόχορτα η να καπνίζουν μελίσσια με το θερμόμετρο στο κόκκινο, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους πυλώνες τη ΔΕΗ το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Και με τη βοήθεια της κλιματικής αλλαγής θα μας απειλεί κάθε φορά και περισσότερο.

Με το ρίσκο να αυξάνεται. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ζώνες μίξης δάσους και κατοικίας. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους εκτεθειμένους σε περιοχές διακοπών που δεν γνωρίζουν καλά. Με όλο και περισσότερους, το ελπίζουμε όλοι αυτό, τουρίστες στη χώρα μας. Χρόνος δεν υπάρχει. Ελπίζω να υπάρχει διάθεση και απόφαση για να σπάσουν όσα αυγά απαιτούνται.

Facebook Comments