ΑρχικήΜε ΆποψηΤα εργασιακά αλλάζουν σελίδα

Τα εργασιακά αλλάζουν σελίδα

Οι φετινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, σε μια διαφορετική ομιλία, ήταν αναγκαστικά προσαρμοσμένες στην πρωτοφανή πραγματικότητα που ζούμε.

Αφορούσαν πρωτίστως μέτρα στήριξης της οικονομίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανασχεθεί η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν τα εργασιακά, καθώς είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης με την ανακούφιση από την επερχόμενη οικονομική δυσπραγία, των ασθενέστερων.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Μάιο του 2020 το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας στους νέους κάτω των 25 ετών, ανέρχεται πλέον στο 37,5%(!), υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (17,3%) και της Ε.Ε. (17,0%) αντίστοιχα, ενώ το συνολικό ποσοστό στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στο αποκαρδιωτικό 17,5%.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί ουσιαστικά. Μέτρα ασπιρίνες με προσωρινά αποτελέσματα, δεν χρειάζεται ο τόπος. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, έστω με τον δυσάρεστο αυτό τρόπο, να αλλάξουμε νοοτροπία, να επενδύσουμε στο εργασιακό μας μέλλον, να στοχεύσουμε στη δημιουργία αξιόλογων, βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Πρέπει να αποτινάξουμε οριστικά και αμετάκλητα τη νοοτροπία της ελάχιστης απασχόλησης ίσα ίσα για να βγούμε στο ταμείο ανεργίας και να μας πληρώνει το κράτος. Πρέπει να στρέψουμε τα παιδιά μας στην επαγγελματική εκπαίδευση, να καλλιεργήσουν δεξιότητες που τείνουν να εκλείψουν, και για τον λόγο αυτό υπόσχονται άμεση εργασιακή αποκατάσταση.

Η δια βίου μάθηση θα πρέπει να γίνει επίσης κανόνας, καθώς θα πρέπει ο καθένας μας να μπορεί να προσαρμόζεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές συνθήκες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την παραμονή του στον εργασιακό στίβο.

Η θεσμοθέτηση εργασιακών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων, θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν πόρους για να προσλάβουν προσωπικό ή για να διατηρήσουν το υπάρχον.

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Δεν είναι τυχαίο, πως η έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αποτυπώνει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όσα επαγγέλματα απαιτούν τη φυσική παρουσία. Συνεπώς θα πρέπει να τη συνηθίσουμε, ενώ είναι απαραίτητος ο καθορισμός του πλαισίου και των όρων λειτουργίας της, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, γεγονός που αναγνωρίζει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και προχωρά στην άμεση θεσμοθέτησή της. Πάντως η εμπειρία της πρώτης εφαρμογής της από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και σε υψηλόβαθμα στελέχη κατά την περίοδο του lockdown, έδειξε πως με την τηλεργασία εργαζόταν πολύ περισσότερο, σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου με απανωτές τηλεδιασκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να σεβαστούν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων τους ή ακόμη καλύτερα, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα προσωπικών δεδομένων με τον έλεγχο της παρουσίας τους από το σπίτι, να προκριθεί το αποτέλεσμα και η επίτευξη συγκεκριμένου στόχου, εντός ωραρίου πλήρους απασχόλησης που ο μισθωτός θα διαχειρίζεται όπως εκείνος νομίζει.

Προφανώς η πανδημία έχει επιδράσει καταλυτικά στις συνθήκες εργασίας και έχει θέσει εν αμφιβόλω κάθε τι που μέχρι χθες ήταν δεδομένο. Παρόλα αυτά θα πρέπει με ψυχραιμία και αισιοδοξία να βρούμε την καλύτερη οδό για να διαφυλάξουμε τα εργασιακά δικαιώματα αλλά να αφήσουμε παράλληλα τον απαιτούμενο χώρο στις επιχειρήσεις να ελιχθούν και να λειτουργήσουν, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει όμως και εκείνες να συνειδητοποιήσουν, πως ένα αφοσιωμένο εργατικό προσωπικό με υψηλή απόδοση, το αποκτάς, εφόσον αντλεί ικανοποίηση από την αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρει και καλλιεργεί την ανάγκη του για εξέλιξη και επιβεβαίωση.