ΑρχικήΜε ΆποψηΤα Fake news και η αλήθεια για τους εθελοντές φοιτητές Ιατρικής

Τα Fake news και η αλήθεια για τους εθελοντές φοιτητές Ιατρικής

Την ώρα που η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πανδημία για την οποία απαιτείται ομοψυχία και αλληλεγγύη, με λύπη μου διαπιστώνω ότι για κάποιους αυτό αποτέλεσε ευκαιρία διασποράς και αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

Χθες, 22 Μαρτίου 2020, το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η παράταξη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας έθεσε προς ψήφιση ένα ψήφισμα εν λευκώ πρόσκλησης προς τους φοιτητές να σπεύσουν μαζικά ως εθελοντές στα νοσοκομεία, κάτι που προφανώς θα δημιουργούσε κίνδυνο για την υγεία τόσο των ίδιων, όσο και του κοινωνικού συνόλου, το οποίο και για αυτό το λόγο καταψηφίστηκε.

Ως αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου με τους φοιτητές των Ιατρικών Σχολών Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, υπερψηφίστηκε πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σύμφωνα με το οποίο οι φοιτητές Ιατρικής θα είναι παρόντες ώστε να συνεισφέρουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη διασφάλιση της υγείας όλων των ανθρώπων της χώρας μας, όπου και όποτε μας ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Με απογοήτευση διάβασα σήμερα τις ανυπόστατες καταγγελίες της ΠΚΣ που εκτοξεύει κατηγορίες για τη μη υπερψήφιση της ανεύθυνης για τη δημόσια υγεία πρότασής της. Είναι εξοργιστικό και ταυτόχρονα λυπηρό η μάχη της χώρας μας κατά του νέου ιού να εξελλίσεται για κάποιους σε πεδίο μικροπολιτικής. Το μόνο βέβαια είναι ότι η μετάδοση και η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν περιορίζεται με τη μετάδοση fake news.

Ευτυχώς, η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να μας επιβεβαιώσει με σαφήνεια. Σήμερα το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα https://ethelontes.gov.gr/ στην οποία και καλούμε όλους τους φοιτητές ιατρικής να δηλώσουν συμμετοχή και να συνδράμουν ενεργά την κοινή εθνική προσπάθεια με κάθε εφικτό τρόπο, τηρώντας πάντοτε τις οδηγίες των ειδικών.

Είμαι σίγουρη ότι η καθεμιά και ο καθένας από εμάς θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

*Η Κωνσταντίνα Αντωνίνη είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ