Τι άλλαξε στην ΕΡΤ με Ζούλα – Γαμπρίτσιο

13 mins read

Εννέα μήνες από την αλλαγή διοίκησης στην ΕΡΤ κι ενώ κλείνει μια δύσκολη τηλεοπτική σεζόν, ο απολογισμός για τη δημόσια τηλεόραση μας κάνει αισιόδοξους για τη συνέχεια.

Το δίδυμο Κωνσταντίνος Ζούλας (πρόεδρος) – Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθύνων σύμβουλος) έχει κερδίσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ηθικό και ποιοτικό πλεονέκτημα που είχε απόλυτη ανάγκη η ΕΡΤ για μια ουσιαστική επανεκκίνηση που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή.

Τα δείγματα είναι θετικά στους περισσότερους τομείς.

Στην ενημέρωση έγιναν σημαντικά βήματα. Πρώτα απ’ όλα η ΕΡΤ έπαψε να είναι το κυβερνητικό φερέφωνο. Αυτή η απαξιωμένη εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης που λειτουργούσε περίπου σαν κομματικό έντυπο έχει αλλάξει. Η κρίση του κορωνοϊού, μάλιστα, βοήθησε να ξαναγίνει η ΕΡΤ σημείο αναφοράς στην ενημέρωση – ένα στοίχημα που θέλει πολλή υπομονή και επιμονή για να κερδηθεί σε βάθος χρόνου.

Η ποιοτική αναβάθμιση όμως αποτυπώνεται ακόμη πιο έντονα στον τομέα της ψυχαγωγίας. Η πολυσυζητημένη ERTFLIX εξελίσσεται σε χρόνο – ρεκόρ σε ένα ελληνικό Netflix που αξιοποιεί – και πρόκειται να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο – το αρχείο της ΕΡΤ (ο,τι έχει διασωθεί) και ταυτόχρονα προσφέρει ξένες σειρές και ταινίες υψηλού επιπέδου.

Οι αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει στο πρόγραμμα (πχ η εκπομπή Φλερτ με την Νάντια Κοντογιώργη) αλλά και αυτές που έρχονται (με ελληνικές σειρές μυθοπλασίας) ξαναβάζουν την ΕΡΤ στον ανταγωνισμό.

Η αύξηση της τηλεθέασης έχει αρχίσει, αλλά θέλει χρόνο για να εδραιωθεί. Και ασφαλώς η τηλεθέαση δεν μπορεί να είναι το πρώτο και το βασικό κριτήριο με το οποίο θα κινηθεί η δημόσια τηλεόραση. Το ποιοτικό κριτήριο είναι αυτό που θα κρίνει την επιτυχία της και είναι φανερό από τις επιλογές που γίνονται ότι η νέα διοίκηση το έχει ενστερνιστεί. Άλλωστε, αυτό δεν ήταν και τόσο δύσκολο για τον Ζούλα και τον Γαμπρίτσιο, μια και είναι γνωστό ότι στις θέσεις ευθύνης οι άνθρωποι συνήθως δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Facebook Comments