Τι πέτυχε ο Χάρης Δούκας

18 mins read

Ο Χάρης Δούκας κέρδισε τη μάχη για το Δήμο Αθηναίων, ενώ ήταν εντελώς άγνωστος στο ξεκίνημα της καμπάνιας του. Ανέτρεψε τα προγνωστικά και ένα πανίσχυρο σύστημα επειδή απάντησε στο κοινωνικό αίτημα για ανανέωση, τεκμηριωμένες προτάσεις, ήπιο πολιτικό λόγο και εντιμότητα.

Είναι άφθαρτος, αυτοδημιούργητος, αμόλυντος από τον παλαιοκομματισμό, έχει σπουδαία επιστημονική πορεία, γνώσεις και ευαισθησία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, δεν έχει αλεστεί στον μύλο της πόλωσης και πήρε το ρίσκο να διεκδικήσει κάτι που, αρχικά, φαινόταν αδύνατο.

Η περίπτωση του δείχνει πόσο ισχυρή είναι η συλλογική ανάγκη για νέα πρόσωπα στη δημόσια ζωή και πόσο εύφορο είναι το έδαφος για μεθοδική και δημιουργική αντιπολίτευση.

Η προπαγάνδα ότι κέρδισε χάρη στις ψήφους του Κασιδιάρη είναι χυδαία όσο και η προεκλογική θεωρία ότι “έκλεινε το μάτι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ”. Χρησιμοποιούνται χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα από τους αντιπάλους του επειδή η αναπάντεχη επιτυχία του προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία σε όσους αισθάνονται φυσικοί ιδιοκτήτες της εξουσίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα δεν είναι καλά όσο και αν ο Κ. Ζαχαριάδης πήρε αμέσως της σωστή απόφαση να τον στηρίξει. Γιατί αποδείχθηκε ότι οι επιλογές με στενά κομματικά κριτήρια είναι άγονες, γιατί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ως η πολιτική δύναμη που μπορεί να περιορίσει την παντοδυναμία της ΝΔ, γιατί ο πολιτικός λόγος και το ύφος του Χ. Δούκα δεν έχουν καμία σχέση με τους κώδικες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι δεύτερο κόμμα και πιστεύουν ότι αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων.
Στη ΝΔ έχουν σαστίσει με το αποτέλεσμα και με την έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει τρόπος να ηττηθεί ακόμη και ένας κληρονόμος πολιτικού κεφαλαίου, εφόσον αναμετρηθεί με την πραγματική αριστεία, δηλαδή με την επιστημονική γνώση, τις διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και μια προσωπικότητα που δεν φωτίζεται από κομματικούς, οικογενειακούς, επιχειρηματικούς ή μιντιακούς μηχανισμούς

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων θα κριθεί από το έργο του και από το πολιτικό παράδειγμα που θα υποστηρίξει. Έχει, όμως, πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Χάρισε σε προοδευτικούς πολίτες την ελπίδα ότι μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι εφικτή, ότι έχει νόημα να δίνονται μάχες στο δημόσιο χώρο, ότι υπάρχουν πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες και το θάρρος να δοκιμαστούν στην άγρια ζούγκλα της δημόσιας ζωής, ότι κανονικότητα δεν σημαίνει ακινησία και αποδοχή μιας θλιβερής πραγματικότητας ως μοναδικής.

Η αλλαγή στον Δήμο της Αθήνας δεν είναι απλώς αλλαγή ηγεσίας. Είναι μια βαριά ήττα από τη μια του πολιτικού καριερισμού και από την άλλη της τοξικής αντιπολίτευσης.

 

Δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή»

Facebook Comments