Τρίτος πόλος χωρίς νεολαία γίνεται; Δε γίνεται

16 mins read

Το περιπετειώδες 2020 έφυγε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάνουμε κάποιου είδους επανεκκίνηση, ή restart σε «καλά ελληνικά», αφήνοντας πίσω μας όλα τα προβλήματα και τις πολιτικές «παραλείψεις».
Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πως η αλλαγή του έτους, δεν συνεπάγεται και αυτόματη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Όσον αφορά τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστέρας, σε τρεις μήνες συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και 3,5 χρόνια από την μαζική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια μεσολάβησαν ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές. Σε καμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις ο νέος φορέας του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν πέτυχε τις αρχικές προσδοκίες για επιστροφή, εκλογικά, σε ποσοστά του ΠΑΣΟΚ του 2012, ενώ προφανώς δεν δικαίωσε τις υπεραισιόδοξες, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, προβλέψεις για την δημιουργία ενός κόμματος του 15%.
Ήδη, από την διαδικασία του Νοεμβρίου του 2017 είχε φανεί πως παρά την μαζική συμμετοχή, με 212.000 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα, η συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών ήταν αποκαρδιωτικά χαμηλή. Παρ΄όλα αυτά, δεν ελήφθησαν «μέτρα», δηλαδή δεν έγινε καμία οργανωμένη προσπάθεια συγκρότησης νεολαίας.
Τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 προκάλεσαν μάλλον δεύτερες σκέψεις για την δημιουργία νεολαίας, όμως, όπως προείπαμε, το περιπετειώδες 2020 δεν επέτρεψε να προχωρήσει τίποτα, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα μπορέσει να γίνει κάτι , με φυσική παρουσία, προς το τέλος του 2021.
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Κίνημα Αλλαγής, μετά την αναβολή των συνεδριακών διαδικασιών για την ίδρυση νεολαίας, λόγω της πανδημίας, όρισε συντονιστή του Δικτύου Νεολαίας, τον Γιώργο Τσούμα.
Ο Γιώργος είναι οργανωτικός και θα κάνει το καλύτερο που μπορεί, έστω και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, αλλά όπως είναι γνωστό ένας «κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».
Το εγχείρημα, αν και καθυστερημένο, πρέπει να στηριχθεί, εφόσον υπάρχει πραγματικά επιθυμία να υπάρξει εν τέλει ένας πραγματικός τρίτος πόλος και όχι ένα «ΚΚΕ του Κέντρου».
Συχνά σε ομιλίες και τοποθετήσεις στελεχών του κεντροαριστερού χώρου υπάρχουν αναφορές στις μεγάλες στιγμές του ισχυρού ΠΑΣΟΚ, όμως ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε κόμμα εξουσίας με την απόλυτη στήριξη της νέας γενιάς, ακριβώς δηλαδή ό,τι λείπει από τον σημερινό φορέα.
Καλά τα ευχολόγια λοιπόν, αλλά χρειάζονται και έργα μέσα στο νέο έτος, μήπως και καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Facebook Comments