ΑρχικήΟικονομίαΘα πληρώνουμε 1,3 δισ. ετησίως λόγω δημογραφικού

Θα πληρώνουμε 1,3 δισ. ετησίως λόγω δημογραφικού

Καμπανάκι για την επιδείνωση των δημογραφικών μεγεθών από τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρο Μητράκο ο οποίος ανέλυσε τις συνέπειες αυτού του φαινομένου στη γενικότερη οικονομική πολιτική.

Από το βήμα της ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Έρευνας “διαΝΕΟσις”, με θέμα “Η χαμηλή γονιμότητα στην Ελλάδα, δημογραφική κρίση και πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας”, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι η ταχεία μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού επιδρά αρνητικά στην αύξηση των τακτικών δημόσιων εσόδων μέσω της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης εισοδημάτων από παραγωγικές δραστηριότητες.

Σε οικονομίες μάλιστα όπως η ελληνική, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα έναν πολύ υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, ο κίνδυνος αδυναμίας διατήρησης δημοσιονομικής ισορροπίας λόγω των δημογραφικών εξελίξεων δεν είναι αμελητέος. Παράλληλα, η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται αλλαγή της σύνθεσης των φόρων, καθώς μεταβάλλει τη δομή της φορολογικής βάσης, με μετατόπιση από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από εργασία προς τη φορολόγηση της κατανάλωσης καθώς και προς τη φορολόγηση του πλούτου από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων.