AirBnb: Πως κινήθηκαν οι κρατήσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες

32 mins read

Αύξηση άνω του 300% καταγράφουν οι κρατήσεις – κυρίως από Έλληνες και λοιπούς Βαλκάνιους, αλλά και Γερμανούς, Αυστριακούς και Βέλγους – σε καταλύματα, τύπου AirBnb, τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της AirDna, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα αντίστοιχων πλατφορμών, από 3.969, που ήταν οι κρατήσεις για το σύνολο της χώρας στις 5 Απριλίου – περίοδος, κατά την οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η παράταση του «Μένουμε Σπίτι» – αυτές εκτοξεύτηκαν σε 16.146 στις 17 Μαΐου. «Είναι αλήθεια πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν μπροστά», τονίζει σε DailyPost.gr και MarketNews.gr  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), κ. Ανδρέας Χίου, εντοπίζοντας τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην ηπειρωτική χώρα. «Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος είναι οι περιοχές, που συγκεντρώνουν κυρίως τα βλέμματα των ταξιδιωτών, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ζήτηση, που καταγράφεται στη Χαλκιδική, από βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία). Παρά την υγειονομική κρίση, αυτή εμφανίζει ήδη πολύ υψηλά ποσοστά πληρότητας», προσθέτει. Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση την AirDna, στις αρχές Απριλίου οι κρατήσεις για καταλύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυμαίνονταν σε 1.008 και 141 αντίστοιχα. Μετά από έξι εβδομάδες, ωστόσο και ενόσω η κατάσταση με την πανδημία έβαινε προς ύφεση, αυτές αυξήθηκαν σε 1.950 και 583 (+93% και 313%).

Όσον αφορά στα νησιά, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από 1η Ιουλίου, ήδη πολλοί βραχυ-ιδιοκτήτες έχουν κλείσει ημερομηνίες. Ενδεικτικά, στη Σαντορίνη οι νέες κρατήσεις ξεπερνούσαν τις 960 το α’ 15νθήμερο του Μαίου έναντι 275 στις αρχές Απριλίου (+252%), ενώ με αύξηση 321% κινήθηκε και η Μύκονος, με τις κρατήσεις να κυμαίνονται σε 510 από μόλις 121. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κρήτη, με τις κρούσεις από πλευράς των ταξιδιωτών να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 309% (2.047 νέες κρατήσεις έναντι 500 τον Απρίλιο). Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου απέστειλε προσφάτως επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, ζητώντας το άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου, όπως και της Θεσσαλονίκης, στις 15 Ιουνίου, καθώς, όπως ανέφερε, «ενώ ανοίγουν τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να αφιχθούν ξένοι επισκέπτες».

Στον αντίποδα, κενά εξακολουθούν να είναι πολλά από τα καταλύματα στην Πάρο, με τους ιδιοκτήτες να σημειώνουν πως πέρυσι τέτοια εποχή ήταν sold out.

 

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ πάνω από 20.000 ιδιοκτήτες

 

Περίπου 20.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και 130 ιδιοκτήτες, οι οποίοι εισέπρατταν εισοδήματα, αλλά δεν τα δήλωναν στην εφορία, κατάφεραν να εντοπίσουν προ κορονοιού οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). «Σύμφωνα με τον αριθμό των ενεργών καταλυμάτων, που βρίσκονται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα τέσσερα ακίνητα δεν είναι δηλωμένα στην ΑΑΔΕ, καταδεικνύοντας το τεράστιο μέγεθος της φοροδιαφυγής στην χώρα», σημειώνει σχετική μελέτη της Ernst & Young, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα ανήκει στις ευρωπαικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή τουλάχιστον αυτοί δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. «Σε πόλεις, που συγκεντρώνουν σημαντική τουριστική δραστηριότητα, φαίνεται να υιοθετούνται διαφορετικοί κανονισμοί. Συγκεκριμένα, έχουν εφαρμοστεί διάφορα μέτρα, με τα οποία ρυθμίζεται το Airbnb, όπως η απαίτηση ειδικής άδειας, ο περιορισμός του χρόνου ενοικίασης, η πληρωμή φόρου ενοικίασης, καθώς και ο χαρακτηρισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων – υπό ορισμένες συνθήκες – ως παράνομες», προστίθεται. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύουν τα εξής:

  • Τα ακίνητα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ψηφιακές πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση και δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) θα αποκλειστούν από αυτές εάν και εφόσον δεν εγγραφούν στα μητρώα.
  • Οι πλατφόρμες διαμοιρασμού οφείλουν να γνωστοποιούν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των μελών τους, διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τους εγχώριους παρόχους σύνδεσης στο διαδίκτυο να απενεργοποιήσουν τις σχετικές σελίδες.
  • Οι βραχύ-ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας των ακινήτων, ενώ προ των πυλών είναι και η ρύθμιση, αναφορικά με την ασφάλιση των ακινήτων και των επισκεπτών. Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο η πλατφόρμα της Airbnb λειτουργεί ως διαμεσολαβητής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση τραυματισμού των επισκεπτών, οι οποίοι στη συνέχεια, ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Επομένως, το νέο μέτρο θα προβλέπει την ασφαλιστική κάλυψη, τόσο για τους φιλοξενούμενους, όσο και για τα ακίνητα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα