ΑρχικήΟικονομίαΑναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαστικές αποφάσεις και τα σενάρια πληρωμών

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαστικές αποφάσεις και τα σενάρια πληρωμών

Μπορεί το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός να δήλωσε στους συνταξιούχους ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν από παράνομες μειώσεις, αλλά η Δικαιοσύνη ανατρέπει τα δεδομένα.

Απόφαση – σταθμός του Εφετείου Αθηνών για τα αναδρομικά συντάξεων ανοίγει τον δρόμο για να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές χρημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου 2019 δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του Ταμείου Νομικών με αναδρομικά 2 ετών (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2017), ενώ βάσει του Εφετείου, δικαιούται και επιστροφή των παράνομων μειώσεων και για το 2018! Το ποσό που παίρνει ο εν λόγω συνταξιούχος είναι 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, δηλαδή 3.570 ευρώ συν τόκους 2 ετών. Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στο πλήρες σκεπτικό της απόφασης, απέρριψε την έφεση του ΕΦΚΑ και δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα τον συνταξιούχο, οποίος πλέον παίρνει τα αναδρομικά των 3.570 ευρώ που του αναλογούν με τελεσίδικη δικαστική εφετειακή απόφαση! Η πρώτη απόφαση Εφετείου που δικαιώνει πλήρως συνταξιούχο με «τελεσίδικα» αναδρομικά και επιπλέον χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ, όπως η αναπομπή της εφετειακής απόφασης σε ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή στο ΣτΕ, για να αποφασίσει εκ νέου. Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, για το θέμα των αναδρομικών ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο έχουν δικαίωμα να πάνε στο ΣτΕ τις εφετειακές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους μόνο σε περιπτώσεις που τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.

Η πλειονότητα όμως των συνταξιούχων διεκδικεί αναδρομικά κάτω από 40.000 ευρώ, ακόμη και αν αυτά ανατρέχουν σε βάθος 5ετίας. Αποτελεί «πιλότο» για όλους τους συνταξιούχους, κυρίως για χιλιάδες από όσους έχουν προσφύγει για αναδρομικά και δικαιώθηκαν ήδη από τα Πρωτοδικεία.

Η εν λόγω εφετειακή απόφαση διευκολύνει και σχεδόν τελειώνει το θέμα των αναδρομικών και γι’ αυτούς που περιμένουν να βγει το δικό τους εφετείο στο οποίο το σκεπτικό των δικαστών δεν μπορεί να διαφέρει από την τεκμηρίωση περί των παράνομων μειώσεων που αναφέρεται στην πρώτη εφετειακή απόφαση των Αθηνών. Δείχνει τον δρόμο για τις διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως και στο Εφετείο ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελούσε γκρίζα ζώνη μέχρι τώρα! Με βάση την πρώτη εφετειακή απόφαση, όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν παράνομες μειώσεις τεκμαίρεται ότι θα έχουν αναδρομικά μέσω δικαστικών πρωτόδικων και κυρίως εφετειακών αποφάσεων.

Οι αποφάσεις θα βγαίνουν στο επόμενο διάστημα και το μόνο που έχουν να κάνουν οι συνταξιούχοι είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις μέχρι να φτάσουν στο Εφετείο τα δικά τους αναδρομικά. Οσοι δεν έχουν ασκήσει προσφυγές, έχουν έναν λόγο παραπάνω να το ξανασκεφτούν μετά την πλήρη ανατροπή και την επιστροφή αναδρομικών με εφετειακή τελεσίδικη απόφαση, όπως η 647/2019 που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και δημιουργεί πλέον αλλαγή σκηνικού στα αναδρομικά των συντάξεων. Τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι είναι από 1 ως και 5 χρόνια.

Τα δικαστήρια θα κρίνουν όμως πόσο θα είναι το διάστημα της επιστροφής που δικαιούνται. Πάντως, πέρα από τις δικαστικές αποφάσεις τα αναδρομικά έχουν μπει και επίσημα στις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας. Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του Γενικού Λογιστηρίου έχουν δημιουργήσει σενάρια καταβολής των αναδρομικών που φτάνουν έως και σε 60 δόσεις. Σημαντική παράμετρος αποτελεί η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, από την οποία θα εξαρτηθεί αν τα αναδρομικά θα αφορούν την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016 ή Ιουλίου 2015 – Δεκεμβρίου 2018. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις υποσχέσεις Τσίπρα περί επαναφοράς των Δώρων από το 2020, η κυβέρνηση σύμφωνα με τις υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις είναι υποχρεωμένη να επανανομοθετήσει τα Δώρα χωρίς ωστόσο να υποχρεούται για συγκεκριμένο ύψος των ποσών που θα καταβάλλονται.