ΑρχικήΟικονομίαΑνακοινώσεις εντός της εβδομάδα για τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια - Έρχονται...

Ανακοινώσεις εντός της εβδομάδα για τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια – Έρχονται μειώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Αλλαγές θα υπάρξουν εντός της εβδομάδας στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανακοινωθούν για τον μήνα Φεβρουάριο και συγκεκριμένα , στα κυμαινόμενα τιμολόγια θα ανακοινωθούν και νέες μειώσεις.

Ο λόγος που οι ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποτυπώσουν έστω και λίγο χαμηλότερες τιμές, συνδέεται με την πορεία της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο.

Ο Δεκέμβριος του 2023 έκλεισε με μια μέση τιμή χονδρικής στα 102,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μέχρι και αύριο η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 93,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Καταγράφεται λοιπόν μια πτώση της τάξεως του 9%. Όσο και αν θα είναι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, δύσκολα θα έχουμε ανατροπή αυτής της εικόνας, καθώς υπολείπονται ουσιαστικά μόνο τρεις συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο προκειμένου να κλείσει ο μήνας.

Σε τεχνικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι πολλές εταιρείες δεν θα επιβαρύνουν για τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως την είχαμε μάθει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις για το πού θα διαμορφωθούν οι τιμές λιανικής στο ημερήσιο τιμολόγιο

Στο ημερήσιο τιμολόγιο, που για τον Ιανουάριο χρεωθήκαμε με τιμολόγια που ξεκινούσαν από τα 13 με 14 λεπτά, υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι μπορεί να δούμε πτώση στα 12 λεπτά. Από εκεί και πέρα στο νυχτερινό τιμολόγιο εκτιμάται ότι η χρέωση μπορεί να διαμορφωθεί και στα 10 λεπτά.

Οι εταιρείες πάντως έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν στη συνταγή υπολογισμού του τιμολογίου. Υπάρχει και το ανοιχτό μέτωπο με το ενδεχόμενο να προκύψει μια νέα κατηγορία τιμολογίων, τα σταθερής διάρκειας για μικρότερη διάρκεια από τους 12 μήνες.