ΑρχικήΟικονομία«Βόμβα» από ΕΛΣΤΑΤ, καμπανάκι από Βρυξέλλες

«Βόμβα» από ΕΛΣΤΑΤ, καμπανάκι από Βρυξέλλες

Ακόμη ένα κυβερνητικό αφήγημα καταρρέει, αυτή την φορά αυτό της οικονομίας μετά την… έξοδο από τα μνημόνια καθώς η χαμηλή ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνει από το τέλος του 2018 η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 3η αξιολόγηση που δημοσιοποιείται σήμερα θα μιλάει για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω της προεκλογικής παροχολογίας.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν χθες για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνει πριν καν φτάσει το – μέτριο – 2% του ΑΕΠ. Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ έναντι ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Η επιβράδυνση φαίνεται πολύ μεγαλύτερη στην ετήσια σύγκριση. Εναντι του 1,3% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019, το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομία – εντός μνημονίου – είχε φτάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ κάνοντας τον αναθεωρημένο στόχο για ετήσια ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ εξαιρετικά φιλόδοξο.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη είχε θετικό πρόσημο μόνο λόγω ιδιωτικών επενδύσεων, αφού οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί μέσω της περιστολής του ΠΔΕ, ενώ, παρά την επιδοματική πολιτική, αρνητική ήταν και η μεταβολή της τελικής κατανάλωσης.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη ήταν μειωμένη κατά 0,1%. Το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε από τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,1% λόγω και της μείωσης του ΠΔΕ. Αντίθετα, θετική ήταν η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 0,8% παρά την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια και του κοινωνικού μερίσματος.

Το μόνο που συγκράτησε το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης ήταν οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 7,9% και η αύξηση κατά 4% των εξαγωγών η οποία οφείλεται κυρίως στον τουρισμό. Τούτο διότι οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν υπερδιπλάσιες των εξαγωγών και έφτασαν το 9,5%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%. Η μεγάλη αύξηση εισαγωγών επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Την ίδια ώρα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 3η αξιολόγηση μιλά ξεκάθαρα για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας για το 2019 από τις πρόσφατες μειώσεις ΦΠΑ και τη «13η σύνταξη» χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα παραπέμποντας στις συζητήσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μια «τρύπα» που μπορεί να φτάσει 1 δισ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστη η επίπτωση που θα έχει στα δημόσια έσοδα το πρόγραμμα των 120 δόσεων. Αυτό που λένε είναι πως θα υπάρξει σίγουρα από τις 120 δόσεις επιβράδυνση στα δημόσια έσοδα. Διαφωνούν επίσης με την ποιότητα των παροχών, θεωρώντας ότι στην πλειοψηφία τους δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας.