Διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Β1 από τη Moody's

16 mins read

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες με διπλή αναβαθμίση της ελληνικής οικονομίας από Β3 σε Β1 από τη Moody’s λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Έτσι το outlook έγινε σταθερό από θετικό.

Οι λόγοι αναβάθμισης της χώρας

–Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.

-Πλέον υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.

-Έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου. Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η χρηματοδότηση από τις αγορές, με στήριξη από το «μαξιλάρι» ρευστότητας και τη βοήθεια των δανειστών.

Το σταθερό outlook από θετικό

Το σταθερό outlook ισορροπεί το σχετικά χαμηλό κίνδυνο για πολιτική ή δημοσιονομική αντιστροφή.

Παρά τη σημαντικές βελτιώσεις έως σήμερα οι πιστωτικές μετρήσεις είναι πιθανό να παραμείνουν ισοδύναμες με μια βαθμολογία της κατηγορίας «Β» τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξουν σημαντικές, μη προβλεπόμενες, περαιτέρω βελτιώσεις στην θεσμική ισχύ της χώρας και στην οικονομική απόδοση. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη θα παραμείνουν χαμηλές εκτός αν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις, σημειώνει ο οίκος.

Υψηλότερες επενδύσεις απαιτούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα περιουσίας, καθώς και μια κίνηση προς ένα φιλικότερο προς την ανάπτυξη φορολογικό καθεστώς, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται συνετής δημοσιονομική πολιτική.

Ενώ οι νέες προτάσεις για την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι «υποσχόμενες», χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες πριν μπορέσουν να εφαρμοστούν. Περισσότερα μέτρα χρειάζονται για να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί και να προωθηθεί ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία.

Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να νομοθετήσει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αυτές που εστιάζουν σε θεσμικές αλλαγές και σε αλλαγές νοοτροπίας και συμπεριφοράς θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο για να ενσωματωθούν και να έχουν αντανάκλαση, όπως για παράδειγμα, πιο αποτελεσματική και επαγγελματική δημόσια διοίκηση, σταθερή φορολογική συμμόρφωση.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα