Δραγασάκης: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Αναπτυξιακή Τράπεζα

19 mins read

Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα τον Γιάννη Δραγασάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσιο διαβούλευση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο καθώς όπως είπε υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση. «Αν και όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το 2015 αντιμετωπίσαμε δυσπιστία και επιφυλάξεις, τώρα έχουμε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης».

Σημείωσε ακόμη ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει με την ίδρυσή της. «Υπό μια έννοια λειτουργεί ήδη άτυπα καθώς στο υπουργείο Οικονομίας δημιουργούσαμε εργαλεία στοχευμένων χρηματοδοτήσεων που θα είναι η προίκα της αναπτυξιακής τράπεζας. Θα αποτελέσει μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ για να έχει δομή. Τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα αθροίζουν πόρους 5 δισ. ευρώ με την ίδρυση της τράπεζας οι πόροι θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς όπως η ΕΙΒ, και η EBRD που ανοίγει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. 

Ο αντίπροεδρος της κυβέρνηση δήλωσε ακόμη ότι αναζητείται χώρος που θα στεγάσει τη νέα τράπεζα και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και γραφείο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας αλλά και τις διασυνοριακές επενδύσεις στα Βαλκάνια. 

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Αντώνης Γεωργακάκης σημειώνοντας ότι μέσω του ΕΤΕΑΝ μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ. «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», τόνισε ο κ. Γεωργακάκης. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει τα αναπτυξιακά εργαλεία θα διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά θα αποτελέσει και σημείο πρόσκλησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων» και πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  «Όλα τα προϊόντα θα διατίθενται σε συνεργασία με εμπορικές και συνεταιρικές τράπεζες Όταν χρηματοδοτούμε σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες με το δικό μας μέρος να είναι άνευ επιτοκίου. Αυτό σημαίνει πως μια επιχείρηση δανείζεται με μισό επιτόκιο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΤΕΑΝ. «Ακόμη μέσω funds of funds η και απευθείας θα μπορούμε να συμμετάσχουμε επενδυτικά σε επιχειρήσεις». 

«Μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που έχει να κάνει όχι με τη λιτότητα αλλά με την ανάπτυξη», τόνισε ακόμη ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας παράλληλα ότι είμαστε η μόνη της Ευρώπης χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα. «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο φορέας που χρηματοδοτεί την αλλαγή και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων», τόνισε.\

Facebook Comments

Τελευταία Νέα