ΑρχικήΟικονομίαΈκθεση Κομισιόν: Πληγές οι τράπεζες, οι επενδύσεις, η παραγωγικότητα & η ανάπτυξη

Έκθεση Κομισιόν: Πληγές οι τράπεζες, οι επενδύσεις, η παραγωγικότητα & η ανάπτυξη

Σε καθεστώς υπερβολικών ανισορροπιών εισάγεται η Ελλάδα – Τι συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας

Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα -χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις- με συστάσεις για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και ανησυχίες για τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί ένα βραχυπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα αλλά εγκυμονεί κινδύνους για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης και μια διαρκή απώλεια ανταγωνιστικότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι αρχές καλούνται να αναπτύξουν στρατηγική μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε τομείς κλειδιά, όπως η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ποσό των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο και φτάνει τα 970 εκατομμύρια ευρώ. Η επίτευξη υπερπλεονάσματος είναι πιθανή αλλά έχει ενστάσεις ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά και του επερχόμενου δημοσιονομικού κόστους των μισθολογικών προσλήψεων.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος είναι οι μοναδικές χώρες με “υπερβολικές ανισορροπίες(excessive imbalances)”. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα συμμετέχει στην αξιολόγηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διότι θεσπίστηκε το 2010 που η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς μνημονίου.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τα κόκκινα δάνεια με το νέο σχέδιο του νόμου Κατσέλη να είναι στο τραπέζι και να απασχολεί ιδιαίτερα τους ευρωπαίους καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών προς διευθέτηση ώστε να διασφαλιστεί το νέο προσωρινό πλαίσιο με σωστή στόχευση και να υπάρχει σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το 2021.

Η έκθεση αναφέρεται ακόμα στη μη ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από τις λιγνιτικές μονάδες.

Προβληματικά προαπαιτούμενα είναι και οι τομείς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των αποκρατικοποιήσεων (κυρίως η Εγνατία) η ΑΑΔΕ και η Δημόσιας Διοίκησης. Ως προς την ΑΑΔΕ στο επίκεντρο μπαίνουν τα θέματα προσωπικού και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την αγορά καυσίμων. Για το ΤΧΣ αναμένεται η επικύρωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του Ταμείου.