Ένα deal που άφησε τους πάντες ικανοποιημένους και ο άνθρωπος-καταλύτης

15 mins read

Το κυοφορούμενο deal για την αλλαγή φρουράς στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφήνει άπαντες ικανοποιημένους. Αν όχι άπαντες, τουλάχιστον τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων. Ακόμη και γι’ αυτούς που δεν θα κερδίσουν κάτι ήταν ένα deal ανακούφισης. 
Πρώτ’ απ’ όλα τον ισχυρό άνδρα της εταιρείας τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος ανακτά τον έλεγχο της εταιρείας του. Είχε χάσει τον έλεγχο όταν εν αγνοία του, οι Ολλανδοί είχαν αγοράσει το ποσοστό του -μακαρίτη- Κάμπα. 
Δευτερευόντως ικανοποιεί την κυρία Μαριάννα Λάτση, η οποία ‘βάζει πόδι’ (έστω και με μικρό ποσοστό, στον πλέον υποσχόμενο επιχειρηματικό κλάδο. Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πέρισυ το καλοκαίρι “έφυγε” από την επένδυση στο Ελληνικό. 
Ικανοποιημένοι είναι προφανώς και οι Ολλανδοί. «Πήραν την υπεραξία και πλέον το σχέδιό τους είναι η ανάπτυξη του Ελλάκτωρα» σχολίαζε σχετικά στέλεχος με γνώση του deal. Με την κίνησή τους αυτοί, μπαίνει και ένα τέλος στην εντεινόμενη φημολογία σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις Ολλανδών και Περιστέρη. Πλέον θα συμπεριφέρονται σαν ανταγωνιστές και όχι σαν συνεταίροι με διαφορετικές απόψεις. 
Μερίδιο …ικανοποίησης λαμβάνει προφανώς και η Κυβέρνηση. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της εμπλοκής της Reggeborgh στον Ελλάκτωρα, κυβερνητική πηγή σχολίαζε ότι «η Κυβέρνηση προφανώς και δεν επιθυμεί να υπάρχει ένας και μόνο παίκτης στις κατασκευές». Η παρουσία των Ολλανδών και στις δύο εταιρείες είναι προφανές ότι δημιουργούσε σκεπτικισμό ενόψει μάλιστα και των μεγάλων έργων που αναμένεται να δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα. 
Σε ότι αφορά στην επιτροπή ανταγωνισμού, είναι προφανές ότι έφυγε από πάνω τους ένα μεγάλο βάρος. Θα ήταν πολύ δύσκολο να ρυθμίζουν την αγορά με έναν ισχυρό μέτοχο να έχει θέση και στις δύο εταιρείες χωρίς να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο νομικό κόλλημα. 
Αν θέλει να βρει κανείς κάποιον δυσαρεστημένο, ίσως πρέπει να αναζητήσει πιθανούς άλλους αγοραστές για το ποσοστό των Ολλανδών. Φήμες αναφέρουν ότι έγιναν προσπάθειες αλλά το deal έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Οι ίδιες φήμες κάνουν λόγο για τον καταλυτικό ρόλο ενδιάμεσου προσώπου, το οποίο διατηρεί στενή σχέση με τη μία πλευρά και «εργασιακή» σχέση με την ΓΕΚ Τέρνα. Και δεν είναι άλλος από το πρώην αφεντικό της Lamda Απόστολο Ταμβακάκη, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κατασκευαστικής.

Facebook Comments