ΑρχικήΟικονομίαΕνίσχυση των ομολόγων εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Fitch

Ενίσχυση των ομολόγων εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Fitch

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην «ετυμηγορία» της Fitch, απόψε για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας .

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 4,16% από 4,21% που έκλεισε χθες στην ΗΔΑΤ.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος, έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒ, δύο βαθμίδες πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, (ΒΒΒ_ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην αναθεώρηση της.

Στην τελευταία Έκθεση τον περασμένο Οκτώβριο η Fitch προέβλεπε την σταθερή πτώση του λόγου του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ έως το 2024.

Όπως εκτιμούσε η Fitch ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 175,4% μέχρι το τέλος του 2022, κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία και από 193,3% στο τέλος του 2021 . Στη συνέχεια, ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 174,4%, πριν φτάσει στο 170,4% στο τέλος του 2024, καθώς o Προυπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, ο δείκτης χρέους το 2024 εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι μεταξύ των υψηλότερων κρατικών ομολόγων με αξιολόγηση Fitch και πάνω από 3 φορές τον διάμεσο «BB».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα τελευταία τρία χρόνια η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αναβαθμιστεί συνολικά δώδεκα φορές.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά πτωτικά κινείται σήμερα το το ευρώ έναντι του δολαρίου , καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0850 δολάρια από το επίπεδο των 1,088 δολάρια  που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0865 δολάρια.