Ενοίκια: Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες στην επαναφορά του «κουρέματος» 40%

17 mins read

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στα ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις σε περιφερειακές ενότητες αυξημένου κινδύνου.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το οικονομικό επιτελείο  η ΠΟΜΙΔΑ θυμίζει ότι τον περασμένο Απρίλιο στο μέτρο είχαν ενταχθεί μόνο επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). «Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία. Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;» τονίζει.

Υπογραμμίζει επίσης ότι για τους ιδιοκτήτες το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας που υφίστανται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων» αναφέρει στην επιστολή της.

Αναφορικά με την προαιρετική μείωση ενοικίου, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η απουσία ανταπόκρισης εκ μέρους των ιδιοκτητών οφείλεται στην αποσπασματικότητα των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και στην μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ισχύσει η υποχρεωτική μείωση ενοικίου για τον μήνα Νοέμβριο για

α) επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, και έχουν έδρα σε περιφέρεια αξημένου κινδύνου (Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας,Κυκλάδων)

β) εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή

γ) φοιτητές εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί

Επιπλέον προαιρετική μείωση ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% (ύστερα από συμφωνία ιδιοκτήτη- ενοικιαστή) αφορά τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης  Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Facebook Comments