ΑρχικήΟικονομίαΈρχονται μπόνους και φοροελαφρύνσεις στις οικοδομές

Έρχονται μπόνους και φοροελαφρύνσεις στις οικοδομές

Με αποφάσεις που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, όπως είχε ψηφιστεί στον πρόσφατο φορολογικό νόμο.

Σύμφωνα με το in.gr, η αναστολή είναι τριετής, δηλαδή έως το τέλος του 2022 και ισχύει αναδρομικά, δηλαδή από τις αρχές του 2006 και συγκεκριμένα από τα αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.

Την ίδια στιγμή, ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς επιλύθηκαν μια σειρά από ζητήματα.

Η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ .

Η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού του ΦΠΑ που έχουν ήδη εκπέσει οικοδομικές επιχειρήσεις για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

Αντί για ΦΠΑ 24%, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα βαρύνονται για μια τριετία με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο εφόσον αυτή είναι υψηλότερη από την αντικειμενική.

Όπως αναφέρει το in.gr, ένα άλλο μέτρο είναι η έκπτωση φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Πρόκειται για παρέμβαση που έχει ψηφισθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες.

Η έκπτωση θα είναι από τον φόρο εισοδήματος και θα ανέρχεται σε 40% επί της δαπάνης για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.

Προϋπόθεση για να λάβει ένας ιδιοκτήτης την έκπτωση είναι να έχει εξοφλήσει τις σχετικές αμοιβές μέσω του τραπεζικού συστήματος και να έχει λάβει φορολογικό στοιχείο.

Η μέγιστη δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι 16.000 ευρώ και η έκπτωση φόρου γίνεται σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Έτσι για δαπάνη 16.000 ευρώ η μέγιστη έκπτωση είναι 6.400 ευρώ που θα κατανεμηθεί σε 1.600 ευρώ ετησίως. Ακίνητο στο οποίο έγινε χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής ή αισθητικής αναβάθμισης.

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο κι ενδεχομένως για βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό.

Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται περί τον Ιούνιο.