ΑρχικήΟικονομίαΕθελούσιες στη ΔΕΗ με 15.000 ευρώ μπόνους - Ποιους εργαζόμενους αφορά

Εθελούσιες στη ΔΕΗ με 15.000 ευρώ μπόνους – Ποιους εργαζόμενους αφορά

Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης η ΔΕΗ προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος της πρόκειται να «βγάλει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι άνω των 55 ετών, έχουν δηλαδή λιγότερα από 5 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, αναλαμβάνοντας και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών έως ότου συνταξιοδοτηθούν.

Στο ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, επισημαίνεται ότι στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για όσους εργαζόμενους απέχουν έως και 5 χρόνια από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι, εκτός από ένα εύλογο μπόνους αποχώρησης (της τάξης των 15.000 ευρώ), θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών. Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική που εφάρμοσε με επιτυχία ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014, αλλά και πρόσφατα.

Έχοντας κάνει κάποιους βασικούς υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πληρωμή των εισφορών για όσους απέχουν μια 5ετία από τη σύνταξη αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση. Το κόστος, μάλιστα, μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 2 με 3 χρόνια. Για τους εργαζόμενους που χρειάζονται περισσότερα από 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι θα «περισσέψουν» από τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.), θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων αλλά και κινητικότητας, συνολικά, σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Τεχνίτης, για παράδειγμα, από το εργοστάσιο του Αμυνταίου, που θα κλείσει μέσα στο 2020, θα μπορεί να μετακινηθεί στον δήμο, στην περιφέρεια ή σε άλλο φορέα της ευρύτερης περιοχής.

Δυο ταχυτήτων

Η γενική φιλοσοφία είναι να υπάρξει άρση των σχετικών περιορισμών, ώστε να διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων και να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών και της μητρικής ΔΕΗ. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, θα επιτρέπονται πλέον οι εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο.

Οι εθελουσίες έξοδοι είναι η μία πλευρά του νομίσματος στις παρεμβάσεις για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Η άλλη σχετίζεται με τη νέα πολιτική προσέλκυσης στελεχών και με τις νέες προσλήψεις «απλών» εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη, η προσπάθεια είναι να δοθούν κίνητρα ώστε να δέχονται να δουλέψουν σε θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών τεχνοκράτες που κάνουν καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό, προβλέπονται τριετείς συμβάσεις με μισθούς που θα καθορίζονται από τη σχετική επιτροπή που θα συστήσει η ΔΕΗ και η οποία δεν θα δεσμεύεται από πλαφόν κ.λπ.

Για τους απλούς εργαζόμενους που θα προσληφθούν εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με παρόμοια κριτήρια με αυτά του ανωτάτου συμβουλίου (επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένες γνώσεις, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.), οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν άρδην.

Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι δεν θα έχουν μόνιμη σχέση εργασίας και ότι δεν θα καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση που έχει συμφωνήσει το συνδικάτο με την επιχείρηση. Πρόκειται για τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, γεγονός που δημιουργεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του συνδικαλιστικού οργάνου (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), που κάνει λόγο για κίνδυνο υιοθέτησης ατομικών συμβάσεων σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχεται ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν θα ήταν δίκαιο να επιβαρυνθούν οι ήδη εργαζόμενοι, ενώ, από την άλλη, η ΔΕΗ έχει ανάγκη να μπει στο πνεύμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να επιβιώσει.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής