Στις τρεις βασικές παθογένειες που διαχρονικά εμφανίζει ο κρατικός μηχανισμός και οι οποίες λειτουργούν επιβαρυντικά για την επιχειρηματικό τα και την ανάπτυξη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Capital.gr και των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον του κράτους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Αρχικά, ο κ. Φιλιππόπουλος επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος, τονίζοντας παράλληλα την σημασία να υπάρχει συνέχεια του θεσμικού πλαισίου και όχι ένα διαρκές ράβε-ξήλωνε με την αλλαγή των κυβερνήσεων, ενώ έθιξε και το ζήτημα της ολιγωρίας στην απονομή της δικαιοσύνης.
“Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θέλουν να υπάρχει σταθερότητα και μια συνέχεια σε ό,τι αφορά τα δεδομένα μέσα στα οποία καλούνται να λειτουργήσουν”, σημείωσε και συνέχισε: “Για παράδειγμα δεν μπορεί να αλλάζει η φορολογική πολιτική κάθε λίγο και λιγάκι. Θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία προκειμένου να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια φορολογική πολιτική στις επιχειρήσεις, η οποία είναι συγκεκριμένη. Μόνο με αυτόν τρόπο θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις, που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ευημερία στη χώρα”.
“Διαφορετικά θα υπάρχουν αρπαχτές και κερδοσκοπικές κινήσεις από τους επενδυτές. Εάν, λοιπόν, δε γνωρίζει κάποιος σοβαρός μακροπρόθεσμος επενδυτής τι ακριβώς φόρους θα κληθεί να πληρώσει, τι καθεστώς θα υπάρχει και με ποιο τρόπο θα λειτουργεί, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα και αυτό φαίνεται και τώρα”, πρόσθεσε.
Ο κ. Φιλιππόπουλος δήλωσε πως “παρόλο που έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων, ωστόσο εξακολουθούμε να είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, υπήρξε και σχετικό ερώτημα στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης που έδωσε στο συνέδριο. Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Το δεύτερο σημείο είναι ότι επικρατεί ένα συνεχές ράβε-ξήλωνε από την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης. Δεν μπορεί, λοιπό, αποδεδειγμένα επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις να θέλει η επόμενη κυβέρνηση να τις καταργήσει για εμμονικούς ιδεολογικούς λόγους”.
Ερχόμενος στο παράδειγμα της ΔΕΗ ανέφερε πως “η ΔΕΗ αποτελεί μια πετυχημένη ιδιωτικοποίηση. Επομένως, δεν μπορεί να λες ξαφνικά ότι εάν βγω εγώ ξανά κυβέρνηση θα την επανακρατικοποιήσω. Αυτό δημιουργεί μια πάρα πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε όλους τους επενδυτές καθώς κάποιοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα και έχουν επενδύσει τα χρήματα τους”.
“Στην ΔΕΗ έχουν συμμετάσχει σε αυξήσει κεφαλαίου για να εξυγιανθεί η εταιρεία και να προχωρήσει μπροστά. Εάν τυχόν αυτός χάσει τα χρήματα του, δε θα ξαναέρθει ποτέ κανένας. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρότητα στα προγράμματα των κομμάτων σε σχέση με τέτοιου είδους καταστάσεις και κατά συνέπεια θα πρέπει να δημιουργούν ένα θεσμικό πλαίσιο σταθερό, σοβαρό και μακροπρόθεσμο“, πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, στάθηκε στο τρίτο σημείο, που αφορά το ζήτημα της δικαιοσύνης. “Ακούω χρόνια ότι η δικαιοσύνη καθυστερεί και αυτό θα πρέπει να επιλυθεί. Δεν έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες από καμία κυβέρνηση. Αυτό κατά την άποψη θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές διαφορές αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα πολύ σημαντικά”.
“Θα αναφερθώ πάλι σε ένα παράδειγμα και πιο συγκεκριμένα στην υπόθεση της Foli Folie. Κινδυνεύει να παραγραφεί ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπου εξαπατήθηκαν επενδυτές, ομολογιούχοι και αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει μια δίκη. Τι μήνυμα, λοιπόν, θα δώσει το κράτος εάν τελικά παραγραφεί και οι υπαίτιοι μείνουν ατιμώρητοι και κυκλοφορούν ανάμεσα μας και πίνουν εις υγεία του κορόιδου; Άρα να γίνετε όλοι απατεώνες. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει. Δεν τιμωρείται κανένας και επομένως μπορούν όλοι να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό δεν είναι κράτος, αυτό είναι ζούγκλα. Άρα δεν έχουμε κράτος“, κατέληξε.