Φρ. Κουτεντάκης: Σε πίεση το πλεόνασμα του α΄ 6μήνου – Υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα

20 mins read

Εφικτό αλλά με ρίσκο χαρακτηρίζει τον στόχο επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην έκθεση του Γραφείου για το β’ εξάμηνο που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την φετινή χρονιά.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης που αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 από τον συντονιστή του Γραφείου Φραγκίσκο Κουτεντάκη επισημάνθηκε ότι ο εν λόγω στόχος “είναι εφικτός αλλά με αυξημένο ρίσκο” το οποίο και αναλύθηκε με βάση τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου.

Επίσης στην έκθεση καταγράφονται οι υπόλοιποι εξωγενείς κίνδυνοι στην οικονομία αλλά και οι τριγμοί σε πληθωρισμό, εξαγωγές, κόκκινα δάνεια και άλλα πεδία όπως είναι η άνοδος των οφειλών προς ιδιώτες όλο το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Αναδεικνύεται επίσης η αναγκαιότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ανόδου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα ώστε να ωφεληθεί από το νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Περιγράφονται και τα επιτεύγματα του τελευταίο διαστήματος όπως η επιτυχής έκδοση του 7ετους. Αναφέρεται ότι “η επιτυχημένη έκδοση 7ετούς τίτλου του ελληνικού δημοσίου προσέλκυσε σημαντική ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές και κατέγραψε μειωμένη απόδοση επιβεβαιώνοντας την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών”.

Οι εξωγενείς αβεβαιότητες

“Παρά τη γενική θετική εικόνα, το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας που πηγάζει από την όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις συνεπακόλουθες αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και από το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρει το Γραφείο.

Το πλεόνασμα α΄ εξαμήνου σε πίεση

Όσον αφορά το εσωτερικό περιβάλλον, εξηγεί ότι “η βασική εστία ανησυχίας αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη. “Ήδη από τον Απρίλιο, παρουσιάζεται σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η υστέρηση αυτή δεν είναι εμφανής σε ταμειακούς όρους αλλά προκύπτει εφόσον επιβληθούν οι λογιστικές προσαρμογές του ESA και του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμούμε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιδεινωθεί κατά 2,1 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους” επισημαίνεται.

Εξηγεί ότι ένα μέρος της υστέρησης οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες όπως τα μειωμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες από το ΠΔΕ και το μειωμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

“Σημαντικό μέρος, ωστόσο, οφείλεται στα επεκτατικά μέτρα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να διευρυνθεί από την επιπρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ (205 εκατ. ευρώ) που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμούμε ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019 παραμένει εφικτός, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι” επισημαίνεται.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα